Budi dio naše mreže

Pater Ivan Ike Mandurić: "Svaki muškarac sanja da bude heroj"

Isusovac Ivan Ike Manduric odgovorio je na brojne prozivke u medijima vezano uz njegovu objavu o tome kakav muškarac treba biti. Javnosti se pater Ike Mandurić obratio putem društvenih mreža, tekstom u kojem ponovno poziva na kamp za muškarce "Kupreška vrata".

/ fe

Pater Ivan Ike Mandurić putem svoje Facebook stranice svim muškarcima i ženama uputio je pitanje gdje su nestali muževi. Poručio je svojim čitateljima koji žele “obrisati floskule o muškarcu koji čuči doma”, da dođu i uspnu se na Visoravan.

Kao odgovor na brojne prozivke koje su očitovane putem društvenih mreža i medija, pater Mandurić je govorio o tome tko je danas dužan brinuti o ugroženima, nasilju, nepravdama, lošim sustavima i zakonima, korupcijama i nepotizmu, lošim odlukama političara i njihovoj bahatosti, suočiti se s lošom brigom o ugroženima, obespravljenima izapostavljenima.

“Netko mora o tome brinuti, ili će život postati nemoguć. Ali tko? Tko – ako se svaki muž mora ‘baviti’ samo svojom ženom i djecom; time da pere, čisti, usisava, igra se… Gdje su nam onda ‘lideri’ društva, gdje je onda herojstvo?”, poručio je isusovac u objavi na Facebook stranici koju djelom prenosimo.

“Neki podmeću kako zagovaram da muž ne bi smio prati, kuhati, čuvati svoje dijete i slično. Nevjerojatno! Neka mi pokažu gdje sam to rekao? To je jednostavno nemoguće jer nekoliko mojih bliskih prijatelja upravo ovih dana sjedi doma i čuva djecu jer im žene rade, s njima o tome rado pričam. A što bi drugo trebali raditi? Poznajem ih jako dobro i to su za mene pravi očevi i muževi”, komentirao je.

Muškarac treba biti onaj koji svojoj ženi pomaže u svemu što je god potrebno, kao i ona njemu.

Pater Mandurić je istaknuo da je normalno kako će nekim poslovima upravljati on, a nekima ona.

“A koji su to, nemam pojma i time se ne bavim. Dalje od toga nema smisla govoriti, jer su to ljudi koji se vole, razumiju, žive zajedno i rade sve zajedno. To što će ona, a što on raditi, nije moja tema i nije mi palo na pamet o tome govoriti. Nevjerojatno je koliko je puno onih koji to nisu shvatili – uz neke koji to nisu htjeli shvatiti”, poručio je.

Temeljna poruka ovog isusovca jest kako se uloga muža ne može iscrpiti samo u međuobiteljskim relacijama i samo u obiteljskim dužnostima. Muškarac i žena su pozvani na mnogo toga i izvan obitelji. I ako na to ne odgovore, neće ispuniti ni svoju očinsko – majčinsku dužnost, jer ona podrazumijeva i to.

“Svaki zreo i odgovoran muškarac prepoznaje zadaću da, baš za nju i njihovu djecu, uredi svijet koji će biti bolji nego što jest, i po toj svojoj uređenosti, postati još više dostojan i nje i njihove djece. Koji muž to ne bi želio promijeniti”, naglasio je pater Ike.

(…)

Svim pratiteljima isusovac je poručio da “Kao da današnji muškarac još ne shvaća kako, umjesto ratišta i ratovanja oružjem i teških fizičkih poslova koje su nekada mogli raditi samo muškarci, sada svoje mjesto treba tražiti u novim vrstama ratova: u angažiranosti u društvu i koliko oni danas mogu biti “muški“ posao. Umjesto tog aktivizma svoju potrebu da se bave svijetom i društvom upražnjavaju dokoličarenjem u muškim društvima bez ideje i inicijative ili se iz njega povuku u svoja četiri zida, gdje se opet ne ostvaruje cjelovito.”

Sve su to razlozi za dolazak na ljetni kamp za muškarce “Kupreška vrata“.

Kako bi ljudima približio stvarnost da svaki muškarac u sebi ima nagon da nekome bude heroj, da nekoga štiti i djeluje, da mijenja svijet na bolje za svoju ženu i djecu, isusovac je na Facebook društvenoj mreži podijelio kultnu pjesmu grupe Prljavo kazalište “Heroj ulice”.

Ključne riječi:
pater Ivan Ike Mandurić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja