Budi dio naše mreže

Emisija "Pametna pitanja za pametne glave" zabavno je edukativna emisija namijenjena osnovcima koju HKR emitira još od 2001. s ciljem povezivanja učenika i učitelja iz različitih dijelova Hrvatske.

/ HKM

Ekipa Osnovne škole Zdenka Turkovića iz Kutjeva – Golupčići pobijedila je ekipu Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski iz Koprivnice – Svjećice u telefonskom finalu nagradnog natječaja za djecu “Pametna pitanja za pametne glave” održanom u petak 9. listopada na Hrvatskom katoličkom radiju.

U prva dva dijela natjecanja natjecatelji su bili izjednačeni. U trećem dijelu pod nazivom ‘Odgovore znamo, asocijaciju otkrivamo’ povela je ekipa iz Kutjeva i prednost od šest bodova zadržala i nakon posljednjeg dijela natjecanja. Pobijedila je rezultatom 20 – 14.

Finalisti koji su se ove godine u finalu, zbog posebnih uvjeta izazvanih koronavirusom, natjecali samo glasom iz svojih škola, Magdalena Grgić, Mia Čevapović, Mihaela Novak Bareković, Ljubica Marković, Jakov Jurić, Emanuel Bunić, Jan Horčićka i Gregor Gašparić, dokazali su da su “pametne glavice” i da zaslužuju vrijedne nagrade koje im je pripremio HKR.

Pobjednička ekipa iz Kutjeva / Foto: HKM

Svi sudionici finala nagrađeni su Youcat Biblijom, Katekizmom i updateom Ispovijedi se, Velikim Biblijskim kvizom, prigodnim rokovnicima, šalicama, majicama HKR-a, zlatnim i srebrnim medaljama i peharima, dok su brončane medalje pripale trećeplasiranoj ekipi OŠ Donji Kraljevec.

Nagrade su natjecateljima, nakon natjecanja, virtualno dodijelili voditelji Domagoj Pejić i urednica emisije Snježana Kirinić Grubić. Natjecatelje su pripremali, i ujedno ih bodrili na natjecanju, vjeroučitelji Milorad Bandalo iz Kutjeva i Andriana Oštrkapa iz Koprivnice koji su istaknuli vrijednost međusobnog povezivanja i izrazili želju posjećivanja HKR-a čim se za to ukažu uvjeti.

“Pametna pitanja za pametne glave” zabavno je edukativna emisija namijenjena osnovcima koju HKR emitira još od 2001. s ciljem povezivanja učenika i učitelja iz različitih dijelova Hrvatske.

Drugoplasirana ekipa iz Koprivnice / Foto: HKM

Ekipe, sastavljene od po tri učenika šestih razreda, tijekom natjecanja, u nekoliko krugova, pokazuju snalažljivost, brzinu i iznimno poznavanje prožimanja gradiva vjeronauka, povijesti, književnosti, geografije čak i matematike. Posebnost natjecanja je u tome da nitko od sudionika ne ostaje bez nagrade. Vrijednim knjigama, koje malim natjecateljima pomažu u rastu u vjeri, uvijek je nagrađena ekipa koja je u natjecanju slabija, dok je onima uspješnijima nagrada plasiranje u sljedeći krug natjecanja. I tako iz kruga u krug nagrađujemo sve do finala.

Voditelji Domagoj i Snješka na natjecanju / Foto: HKM

U finalu natjecanje je imalo četiri dijela:

– Slušaj tvrdnju pozorno, odgovori s: – točno ili – netočno! Svaka ekipa dobila je dvije tvrdnje i trebala je odgovoriti jesu li one točne ili ne.

– Tri netočnosti tražimo i ispravljamo! Svaka ekipa dobila je jednu Biblijsku zgodu u kojoj je tražila, i kad ih je pronašla, ispravila tri netočnosti. Biblijske zgode bile su vezane uz evanđelja proteklih nekoliko nedjelja.

– Odgovore znamo – asocijaciju otkrivamo! Postavljali smo tri pitanja, a točni odgovori na ta tri pitanja asocirali su natjecatelje na konačan odgovor – svaka ekipa rješavala je po jednu asocijaciju.

– Poredaj redom od prvog do posljednjeg! Natjecateljima smo naveli četiri osobe a oni su ih trebali poredati kronološkim redom, od one koja je živjela u najdaljoj do one koja je živjela u najbližoj prošlosti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja