Budi dio naše mreže

OTVORENO O CRKVI Na tribini Miletića nazvali katoličkim "Superstarom"

Da mladi čine ono što vide ispred sebe, uvjeren je riječki vjeroučitelj i osnivač Zdruga katoličkih skauta Hrvatske Marin Miletić, nazvan katoličkim "Superstarom" od strane moderatora tribine "Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija" Gordana Bosanca održanoj u petak u Zagrebačkom kazalištu mladih zbog njegovog utjecaja na mlade.

/ mp

Najavljujući Marina Miletića kao prvog govornika moderator tribine Bosanac je rekao:

“Zbog svoje aktivnosti na društvenim mrežama Miletić je poznat kao katolički ‘Superstar.’”

Miletić smatra, budući da je u svakodnevnoj komunikaciji s mladima, da su mladima itekako potrebni uzori, ali i autoriteti koji će ih usmjeravati.

“I sam znam nazvati nadbiskupa Ivana Devčića i pitati ga za savjet. Mislim da je važno da imamo nekog tko će nas usmjeravati. Tko je radikalan vjernik? Mislim da trebamo živjeti svoje ideale. Ne smijemo nikoga mrziti”, poručio je Miletić.

O projektu Hrvatsko nadzemlje koje okuplja 600 mladih na tribini u Splitu govorio je njezin začetnik, a današnji voditelj u emisiji “Božanstvena komedija” na Laudato televiziji Marin Periš.

“Meni je bio cilj promišljati život. Odrastao sam u Splitu, u kvartu u kojem je droga bila na svakom koraku. Kad sam ušao u crkvenu zajednicu, shvatio sam da mi treba životnosti. Sve što je bilo zabavno, kao da se prozivalo grijehom. Vjerujem da su mladi prepoznali vrijednost tribine u Splitu i da im je tamo uistinu zanimljivo”, poručio je Periš.

Kako je rekao Periš, humor vidi kao medij kako da dođe do ljudi te da propituje neke važne teme u Crkvi.

“Kroz humor u ‘Božanstvenoj komediji’ propitujem teške teme za Crkvu. I nije uvijek lako”, nadodao je.

Govoreći o razlici između vjerskog radikalizma i fundamentalizma katolička teologinja i mirovna aktivistkinja Ana Marija Raffai, istaknula je da vjerski radikalizam ima pozitivne konotacije te da je za to primjer život svetog Franje Asiškog, a vjerski fundamentalizam je negativan budući da on isključuje tuđe mišljenje te se apsolutizira vlastito uvjerenje.

“Problem nastaje kad napravimo logičku pogrešku. Umjesto da smo svjesni da smo Božji, slijedimo misao da je Bog naš. Trebamo si osvijestiti da živimo u pluralističkom društvu te da ako posvajamo Boga postajemo isključivi”, istaknula je Raffai.

Periš je istaknuo kako se ekstremni katolik zapravo ni ne može nazvati katolikom.

“Ja u Hrvatskoj ne vidim rastući katolički fundamentalizam. Smatram da se radikalnost očituje u tome tko ljubi prvo svoju obitelj doma, a onda i druge ljude”, naglasio je.

Koliko toga pozitivnog radi Katolička crkva u Rijeci govorio je Marin Miletić.

“Već 12 godina organiziram sa svojim skautima besplatno ljetovanje za mlade iz Republike Srpske. Moji skauti volontiraju cijelo ljeto kako bi ljudima druge vjere i nacionalnosti bilo ugodno. U Rijeci imam odličnu suradnju i s muslimanima i protestantima. Organizirali smo pučku kuhinju gdje hranimo 400 ljudi, brinemo o beskućnicima te smo osnovali i hospicij. Samo to se sve radi u tišini”, nadodao je Miletić.

O odnosu religije i ekonomije govorio je glavni urednik portala Liberal.hr Mario Nakić koji je ustvrdio kako nema povezanosti između ta dva pojma. No smatra kako u Hrvatskoj nedostaje vladavine zakona i jednakosti pred zakonom.

Novinarka portala Netokracija.com Tena Šojer govoreći o radikalizaciji tehnologije i njezinom utjecaju na mlade ustvrdila je kako smo još premalo medijski pismeni te kako mnogi još ne prepoznaju “fake news” od istinitih vijesti.

Na tribini je govorio i glavni urednik portala Srednja.hr Marko Matijević koje je ustvrdio kako do vjerske ili političke radikalizacije mladih neće doći budući da su mladi prepasivni.

Tribina “Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija” je dio procesa nastanka kazališne predstave “Mladež bez boga” autora Boruta Šeparovića, u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i MONTAЖ$TROJ-a. Predstava “Mladež bez boga” bit će premijerno izvedena 20. veljače 2019. godine.

Ključne riječi:
marin miletić marin periš

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja