Budi dio naše mreže

Održan „Tečaj Filip“ - mladi žele biti oni koji će hrabro u današnjem svijetu naviještati živoga Boga

Duhovna obnova za mlade „Tečaj Filip“ u organizaciji Centra za promociju duhovnih zvanja i radu sa mladima, pod vodstvom fra Stjepana Brčine i Evangelizacijske zajednice mladih „Sv. Maksimilijan Kolbe“, održana je od 15. do 17. studenog 2019. godine u župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu.

/ dt

Skoro stotinjak mladih imalo je priliku slušati o temeljnim istinama katoličke vjere na jedan novi, kreativni način. „Tečaj Filip“ prvi je od tečajeva u Školi nove evangelizacije. Sam tečaj nije tipična duhovna obnova, već model suvremenog i kreativnog naviještanja Evanđelja gdje se kroz povezane kateheze uči kako kroz igru, pjesmu i osobno svjedočanstvo naviještati osnovne tajne vjere.

Tečaj Filip / Foto: Facebook

Tečaj Filip / Foto: Facebook

Kroz kreativne kateheze, dinamike, rad u grupama, pjesme, animacije, igrokaze, druženje molitvu, razmatranje Božje riječi i euharistiju, želi se potaknuti mlade da i sami budu evangelizatori – živi svjedoci svoje vjere u svakodnevnom životu, oni koji će hrabro u današnjem svijetu naviještati živoga Boga.

Tečaj Filip / Foto: Facebook

Inače, ova se duhovna obnova naziva “tečaj” jer želi kršćane dovesti do pune zrelosti, a ta je da i sami postanu evangelizatori, tj. svjedoci Isusa Krista. Filip se naziva po apostolu Filipu koji je ponukan Duhom Svetim prišao onome Etiopljaninu, dvoraninu, visokom dostojanstveniku kandake, kraljice etiopske koji bijaše nad svom njezinom riznicom (usp. Dj 8,27). Etiopljanin se vraćao s hodočašća, čitao proroka Izaiju, ali nije razumio što čita. Prišao mu je Filip i sve razjasnio pa je Etiopljanin dobio želju da postane kršćanin. Tako Filip prilazi svima nama danas koji možda idemo na misu, čitamo Bibliju, molimo, ali ne razumijemo.

Tečaj Filip / Foto: Facebook

“To je nova evangelizacija. Vratiti prvotni žar, otkriti smisao, pravo značenje sakramenata, Biblije, rasta u vjeri po sakramentima, u Crkvi. Osnova tečaja je Biblija pa su svi sudionici pozvani sa sobom ponijeti Bibliju, olovku i papir, mogu i flomastere, jer će sigurno željeti nešto podcrtati i zapisati, a možda i pokoji redak Biblije označiti nekom bojom”, protumačio je provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević.

Duhovna obnova za mlade završila je svetom misom.

Ključne riječi:
fra Stjepan Brčina tečaj filip

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja