Budi dio naše mreže

TEČAJ "FILIP" Vratiti prvotni žar, otkriti smisao i doći do zrelosti vjere

Provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i vrsni poznavatelj istočnjačke duhovnosti te novih religioznih pokreta fra Josip Blažević otkriva što se krije iza tečaja "Filip". O kakvom se evangelizacijskom tečaju radi i kome je namijenjen, pročitajte u njegovom objašnjenju koje prenosimo u cijelosti.

/ hk

Danas je puno sakramentaliziranih kršćana koji nisu evangelizirani. Primili su sakramente inicijacije, ali ne znaju što su primili. Puno je duhovnih nomada, kršćana bez identiteta. Nova evangelizacija iznjedrila je više različitih duhovnih obnova koje pomažu kršćanima produbiti vlastitu vjeru, iskusiti Božju ljubav, upoznati vlastiti identitet kako bi svoj život svjesno predali Isusu Kristu i živjeli u prijateljstvu s njime.

Jedna od takvih duhovnih obnova jest i tečaj Filip. Naziva se “tečaj” jer želi kršćane dovesti do pune zrelosti, a ta je da i sami postanu evangelizatori, tj. svjedoci Isusa Krista. Filip se naziva po apostolu Filipu koji je ponukan Duhom Svetim prišao onome Etiopljaninu, dvoraninu, visokom dostojanstveniku kandake, kraljice etiopske koji bijaše nad svom njezinom riznicom (usp. Dj 8,27). Etiopljanin se vraćao s hodočašća, čitao proroka Izaiju, ali nije razumio što čita. Prišao mu je Filip i sve razjasnio pa je Etiopljanin dobio želju da postane kršćanin. Tako Filip prilazi svima nama danas koji možda idemo na misu, čitamo Bibliju, molimo, ali ne razumijemo.

To je nova evangelizacija. Vratiti prvotni žar, otkriti smisao, pravo značenje sakramenata, Biblije, rasta u vjeri po sakramentima, u Crkvi. Osnova tečaja je Biblija pa su svi sudionici pozvani sa sobom ponijeti Bibliju, olovku i papir, mogu i flomastere, jer će sigurno željeti nešto podcrtati i zapisati, a možda i pokoji redak Biblije označiti nekom bojom.

Tečaj je namijenjen svima, mladima i starima. Osobito je lijepo prihvaćen među mladima koji vole nove pjesme, kreativnost, mogućnost vlastitog izražavanja… Uz predavanja, molitvu, klanjanje, ima scenskih uprizorenja koji ilustriraju otajstva vjere i cijeli tečaj čine dinamičnim i razumljivim svima bez obzira na izobrazbu. Vode ga svećenici i laici zajedno pa izmjena voditelja daje dodatnu draž. Obrađuje cijelu povijest spasenja, od stvaranja svijeta iz ljubavi Božje, preko pada u grijeh, do otkupljenja u Isusu Kristu, nastavka njegovog djelovanja kroz sakramente u Crkvi i rast u Duhu Svetomu.

Promijenio je živote mnogima!
Sigurno je da će svi sudionici od njega profitirati.
Nije primjeren za djecu ispod deset godina ili psihički teže bolesne osobe.
Radujemo se skorom susretu u Slavoniji!
Dobrodošli!
Duh Sveti neka nas sve pokrene!
Ključni problem suvremenog čovjeka nije ekonomska nego moralna kriza. Zaboravili smo zašto živimo. Baš to će nam otkriti Filip!

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja