Budi dio naše mreže

Na poziv pape Franje, vatikanski Dikasterij za laike, obitelj i život pokrenuo je kampanju "Svi stariji su vaši djedovi i bake", u kojem pozivaju mlade da svojim starijima pošalju zagrljaj putem telefona, videopoziva, fotografija ili uživo gdje je to moguće. Međunarodni dan bake i djedova obilježava se i 6. rujna, te je to posebna prilika za odaziv na ovaj Papin poziv!

/ ps/IKA

Pod oznakom #sendyourhug (hrv. pošaljite svoj zagrljaj), vatikanski Dikasterij za laike, obitelj i život pokrenuo je kampanju “Svi stariji su vaši djedovi i bake”, u kojem pozivaju mlade da svojim starijima pošalju zagrljaj putem telefona, videopoziva, fotografija ili, tamo gdje nisu toliko stroge mjere zaštite od koronavirusa, uživo.

Kampanja je nastala kao odgovor na poziv pape Franje mladima da učine gestu nježnosti prema starijim osobama, poglavito onima koji su najusamljeniji, u svojim domovima i mjestima u kojima borave, onima koji mjesecima nisu vidjeli svoje voljene”, koju je uputio u nedjelju 26. srpnja, na liturgijski spomen sv. Joakima i Ane, Isusovih “djeda i bake”.

Stablo otrgnuto od korijena ne raste, ne daje cvijeće i plodove.

“Dragi mladi, svaka od tih starijih osoba je vaš djed i baka! Ne ostavljajte ih same! Upotrijebite maštovitost ljubavi, nazovite ih telefonom, uputite im video poziv, pošaljite poruke, slušajte ih i, tamo gdje je to moguće s obzirom na zdravstvene mjere, pođite ih posjetiti. Pošaljite im zagrljaj. Oni su vaši korijeni. Stablo otrgnuto od korijena ne raste, ne daje cvijeće i plodove. Zato je važno biti spojen i povezan s vlastitim korijenima.‚’Cvijet rascvali što ga stablo daje dolazi od onoga što se ispod zemlje krije‘, kaže pjesnik iz moje domovine”, poručio je Papa Franjo nakon nedjeljne molitve Anđeoskog pozdravljenja.

Poštivanje distanciranja ne znači prihvaćanje stanja usamljenosti i napuštenosti.

Dikasterij za laike, obitelj i život je izdao priopćenje 27. srpnja u kojem je pozvao sve mlade da odgovore na Papin poziv, poručivši: “Moguće je pobijediti izolaciju starijih uz strogo poštivanje zaštitnih mjera protiv Covida-19. Pandemija je posebno teško pogodila starije i prekinula već slabe veze među generacijama, međutim poštivanje distanciranja ne znači prihvaćanje stanja usamljenosti i napuštenosti”. Nadodali su i kako je u proteklim mjesecima bila vidljiva izobilna ljubav koju su iskazali biskupske konferencije, organizacije i vjernici prema starijim osobama.

Budući da su u mnogim područjima na snazi posebne mjere zaštite za starije Dikasterij je pozvao mlade da im pošalju zagrljaj putem telefona, videopoziva ili fotografija, a ondje gdje je moguće da ih i osobno posjete i zagrle.

Poruke koje će uputiti putem interneta mogu se označiti s #sendyourhug kako bi se kampanja što uspješnije širila. Najznačajnije objave bit će podijeljene na stranicama Dikasterija za laike, obitelj i život (@laityfamilylife), a neki su već na društvenim mrežama objavili svoje susrete.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aldemir Neto (@aldemirshalom)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bárbara Tavares (@barbaratavares.sh)

“Nadamo se da će se, počevši s ovom kampanjom, ostvariti želja pape Franje koji je napisao: ‘Evo što želim: svijet koji živi novi zagrljaj mladih i starijih‘ (Proslov knjige ‘La saggezza del tempo‘)“, zaključeno je u priopćenju.

Foto: Twitter/@laityfamilylife

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja