Budi dio naše mreže

"Ne znam što li će biti s tim mladima kad odrastu, mi nismo bili takvi..."

Jesu li današnji mladi neodgovorni, lijeni i netolerantni ili pak imaju veliki potencijal izgraditi naše društvo na zdravim temeljima? Svoje promišljanje o današnjoj mladeži na društvenim je mrežama podijelio pater Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove. Objavu prenosimo u cijelosti.

/ hk

Često se u razgovoru sa starijima susretnem sa izjavama tipa: “Joj pater, ma znate kakvi su današnji mladi…” ili “Ja ne znam što će biti s tim mladima kad odrastu, mi nismo bili takvi…” i sličnim izjavama. Općenito ne volim generaliziranje jer se u njemu izgube oni “drugačiji” primjeri. Malo sam čitao o mladima kroz povijest i u jednoj knjizi naišao na ove izjave o mladima:

1. U Babilonu na kamenoj ploči – 3000. prije Krista
Današnja je mladež pokvarena, zla, isprazna i lijena. Nikada više neće biti kao što je bila nekada i neće biti sposobna sačuvati našu kulturu

2. Aristotel – 320. prije Krista
Naši mladi imaju sljedeće karakteristike: puni su želja (…), ali vrlo nestalni u vlastitim željama, uvijek spremni na ruganje, žele strastveno, ali se brzo umaraju.

3. Petar, emerita – 1095. poslije Krista
Svijet prolazi kroz veoma teško razdoblje. Mladi danas uopće ne razmišljaju, misle na sebe, nemaju poštovanja prema odraslima i starijima; mladi su netolerantni, misle da sve znaju. Ono što smo mi smatrali mudrim, oni proglašavaju ludim. Djevojke su, pak, glupe, raspuštene i bez dostojanstva u govoru, odijevanju i življenju.

4. Sv. Ivan Pavao II.
Ako mladi ne dolaze u Crkvu nije gore po njih, već je loše za nas. Oni su obogaćeni Božjim darovima koje samo oni imaju, a mi ćemo ih ostati lišeni.

Zanimljivo je pogledati vremena iz kojeg potječu ove izjave…

Ivan Pavao II. mi je genijalan! On shvaća da mladi imaju ogroman potencijal za koji nam se svima isplati “boriti”. Najlakše je “opaliti” po nekom, ali tu svi gubimo! I sam sam upoznao mnoštvo predivnih mladih ljudi koji pobijaju sve izjave o “lošim” mladima.

Ključne riječi:
mladi pater Stjepan Ivan Horvat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja