Budi dio naše mreže

U glavnome gradu Španjolske završilo je četverodnevno 'Hodočašće povjerenja na zemlji' u organizaciji ekumenske zajednice braće iz Taizéa. Svoje neposredne dojmove s nama je podijelio fr. Ivan Dominik Iličić, studentski kapelan Sveučilišta u Rijeci.

/ Ante Novak

Prvi je siječnja. U Madridu završava 41. ‘Hodočašće povjerenja na zemlji’ na kojem ekumenska zajednica braće iz Taizea okuplja redovito mlade kršćane sa svih strana europskog kontinenata.

Među 15.000 okupljenih – u četiri protekla dana – bilo je jako puno Hrvata, njih 1500, svaki deseti sudionik.

https://www.facebook.com/taize/videos/1012487575601815/?t=8

Svoju skupinu iz inače ekumenske Rijeke vodio je fr. Ivan Dominik Iličić, studentski kapelan Riječkog sveučilišta, koji se za nas pun dojmova javio iz glavnoga grada Španjolske:

Hvaljen Isus i Marija, poštovani čitatelji HKM-a (i slušatelji HKR-a), pozdrav vam i Božji blagoslov iz Madrida i neka vam je blagoslovljena nova 2019. godina koju smo mi ovdje dočekali u molitvenom ozračju na taizeovskom novogodišnjem susretu.”

Bilo je uistinu posebno. Svaki put je, zapravo, za njega posebno i na neki način drugačije, a opet vrlo slično, kaže ovaj dominikanac i nastavlja da su njegovi mladi jednostavno oduševljeni, a mnogi su došli prvi put.

On je zajedno s desetak drugih iz njihovog autobusa bio smješten u župi Svete Marije od Granade. Granada znači šipak ili nar. Neki su se pitali kakve veze ima to voće s Gospom i zašto Gospa drži šipak u svojoj ruci u toj madridskoj župnoj crkvi koja im je bila domaćin od 28. prosinca.

Odgovor je sljedeći: Šipak je simbol prvih kršćana jer su njegovi plodovi, bobice – kada se otvori – svi zajedno. Tako su i prvi kršćani bili zajedno, a tako smo i mi bili zajedno ove dane, i to na poseban način, taizeovski”, objasnio je i njima i nama fr. Iličić.

Župnik ih je objeručke primio. Naš sugovornik redovito sudjeluje na tim novogodišnjim susretima, ali ove godine ipak drugi put kao svećenik, s ponosom to ističe. Prošle godine je imao svećeničko – kako se običava reći u narodu – ‘vatreno krštenje’ te je toliko posla bilo u ispovjedaonici da nije uopće stigao koncelebrirati na misnim slavljima.

Lijepo je vidjeti kako se naši mladi istinski ispovijedaju, te kako svjedoče i žive čistoću prije braka i kako svjedoče živoga Boga u svom životu, a mnogim zemljama Europe to nedostaje

Ove je godine opet bilo tako, puno posla za ispovjednike, ali je ipak uspio kao svećenik biti za oltarom. To ga ispunjava ponosom tamo u stranome svijetu – naglašava za Hrvatsku katoličku mrežu – jer naši mladi bili su i u Madridu istinski svjedoci svoje vjere među drugim mladima iz Europe.

Lijepo je vidjeti kako se naši mladi istinski ispovijedaju, te kako svjedoče i žive čistoću prije braka i kako svjedoče živoga Boga u svom životu, a mnogim zemljama Europe to nedostaje. Hrvatska je uistinu svjetlo na poseban način. I lijepo je vidjeti kako euharistija raste, kao da mladi dublje razumiju euharistiju i pjevaju liturgijske pjesme na taizevskom susretima. Sve nekako, čini mi se, da raste ”, prenio je svoje dojmove i podsjetio kako su sinoć dočekali novu 2019. i ispratili staru 2018. godinu:

Naučili smo pjevati mlade iz mnogih zemalja na hrvatskom jeziku pjesmu ‘Zdravo Kraljice mira’, odlično im je išlo

Sinoć na Festivalu naroda smo zapjevali, odnosno naučili smo pjevati mlade iz mnogih zemalja na hrvatskom jeziku pjesmu ‘Zdravo Kraljice mira’ (pogledajte video). Odlično im je išlo. Jako dobro su je naučili i pjevali zajedno s nama, kao i riječi na hrvatskome ‘Hvaljen Isus i Marija’ koje su više puta ponavljali.”

https://www.facebook.com/IvanDominikIlicicPage/videos/520027685177191/?t=151

Vrhunac je bio – pohvalio se također mladi svećenik – zajednički ples, najpoznatiji s naših vjenčanja kada se provlačimo kroz spojene ruke iznad nas, i to na pjesmu ‘Oj Ano, oj Anice, ne na kišu bez kabanice’.

Mislim da riječi nisu razumjeli, ali svi su plesali i bilo je odlično”, zaključio je uz smijeh fr. Ivan Dominik Iličić, podsjećajući da su večer zaključili pjesmom ‘Jesus Christ, you are my life”.

Domaćin idućeg ekumenskog susreta mladih je poljski grad Wrocław. Podsjećamo, to je navečer 30. prosinca na zajedničkoj molitvi na Madridskom velesajmu objavio brat Alois, prior ekumenske zajednice iz Taizéa.

Bit će to peti put da se Hodočašće povjerenja održava u Poljskoj. Na tim susretima Poljaci su inače najbrojniji. U Madridu ih je bilo 3500, Ukrajinaca 2000 i na naš ponos 1300 mladih iz Hrvatske.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja