Budi dio naše mreže

Ekipa Osnovne škole Milana Langa iz Bregane pobijedila je ekipu Osnovne škole Andrije Palmovića iz Rasinje u finalu nagradnog natječaja za djecu “Pametna pitanja za pametne glave”, održanom na Hrvatskome katoličkom radiju u ponedjeljak 12. lipnja.

/ hjb

U prvom dijelu natjecanja ekipe su bile izjednačene. U drugom dijelu povela je ekipa Golupčića iz Bregane, koja je prednost zadržala sve do kraja natjecanja. Konačni rezultat bio je 15 – 12. Drugoplasiranu ekipu Kapljica činili su učenici OŠ Andrije Palmovića iz Rasinje, Margareta Vražić, Ivan Pepelko i Lovro Bakovljanec, a predvodila ih je vjeroučiteljica Anita Bakovljanec. “Potičem i druge vjeroučitelje neka uključe svoje vjeroučenike u ovo natjecanje jer ovo je jedno nezaboravno iskustvo, druženje s djecom, upoznavanje naše vjere, jedna prekrasna avantura u vjeri”, rekla je nakon natjecanja Bakovljanec.

Natjecatelji u studiju HKR-a / Foto: HKM

Malim pametnim glavama, koje su na natjecanje pristigle iz svojih mjesta, dodijeljeni su ekipni nazivi ‘Golupčići’ i ‘Kapljice’.

U pobjedničkoj ekipi Golupčića iz OŠ Milana Langa u Bregani bili su Lucija Fresl, Dolores Vrbančić i Vito Križan, a ekipu je predvodila vjeroučiteljica Ksenija Vilić. ‘Bilo je jako teško odabrati ekipu, jer u školi ima puno dobre djece koja su također željela sudjelovati u natjecanju. Nije ih bilo teško pripremati jer su uvijek bili točni, spremni, dolazili su radosni i trudili su se i doma, pisali su si bilješke iz kojih su učili. U devetom su mjesecu bili jako mirni, tihi i povučeni, a do finala i sad već pričaju naveliko i naširoko. Definitivno bi se svi trebali uključiti u natjecanje, jer to nije samo jako lijepo iskustvo, nego i ponavljanje onoga što su učenici naučili iz naše povijesti, hrvatskog jezika, geografije, ujedno i produbljivanje vjerskih sadržaja i vjere’, poručila je Vilić.

Natjecanje za pamćenje

Tijekom cjelogodišnjeg natjecanja, organiziranog u nekoliko krugova, finalisti su dokazali da su “pametne glavice” i da zaslužuju vrijedne nagrade koje im je pripremio HKR.

Nagrađeni su, uz ostalo, zlatnim i srebrnim medaljama i peharima, dok su brončane medalje pripale trećeplasiranoj ekipi ‘Ovčica’ OŠ Žitnjak iz Zagreba. Nagrade su natjecateljima dodijelili ravnatelj radija vlč. Krunoslav Novak i glavni urednik Siniša Kovačić.

Nakon natjecanja, male pametne glave otkrile su da im je tijekom natjecanja najteži dio bio pronaći i ispraviti tri netočnosti u Biblijskim zgodama i poredati četiri osobe kronološkim redom, od one koja je živjela u najdaljoj do one koja je živjela u najbližoj prošlosti, a ponekad su im probleme zadavale i asocijacije.

Neposredno prije finala / Foto: HKM

Natjecatelji su, nakon dodjele nagrada, ostali na kraćem druženju na Hrvatskome katoličkom radiju s vjeroučiteljicama, suvoditeljem emisije Domagojem Pejićem te urednicom i voditeljicom kviza Snježanom Kirinić Grubić. Prije odlaska s HKR-a poručili su malim slušateljima, potencijalnim natjecateljima, neka prijave svoju ekipu na natjecanje sljedeće školske godine jer to će uvijek pamtiti kao nezaboravno iskustvo u životu.

Pobjednici natjecanja, ekipa iz Bregane, zahvaljujući dobroti hrvatskih biskupa, hodočastit će početkom srpnja u Poljsku. Ove školske godine u Pametnim pitanjima za pametne glave natjecale su se 22 ekipe sa svih strana Lijepe naše: od Donjeg Kraljevca na sjeveru do Splita na jugu i od Vukovara na istoku do Rijeke na zapadu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja