Budi dio naše mreže

Mladifest ove godine i u Hrvatskoj!

Međugorje je danas poznato pod nazivom "ispovjedaonica svijeta". Mladi Sisačke biskupije poželjeli su snagu milosti koja godinama djeluje u Međugorju približiti svojoj braći i sestrama u domovini; jer nakon Francuske, Mađarske, Poljske i Hondurasa, Hrvatska dobiva svoj prvi Mladifest.

/ Filip Ećimović

O projektu “Mladifest” koji će biti održan od 21. do 23. lipnja ove godine na području Sisačke biskupije, prvom takve vrste na teritoriju Republike Hrvatske po uzoru na okupljanje mladih iz cijelog svijeta u Međugorju, razgovarali smo za Hrvatsku katoličku mrežu s velečasnim Marijanom Štinglom, župnikom župe sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu i velečasnim Ivanom Grbešićem, povjerenikom za pastoral mladih Sisačke biskupije.

Zajednica Marijina legija iz Petrinje na Mladifest u Međugorje redovito odlazi od 2005. godine, a 2018. godine rodila se ideja o organizaciji istog na teritoriju Republike Hrvatske.

Tri dana ispunjena katehezama, dnevnim misnim slavljima, svjedočanstvima, klanjanjem pred Presvetim i glazbeno-scenskim programom, uvodnik su u završetak godine posvećene mladima u Sisačkoj biskupiji, a završetak nas očekuje u zajedničkom hodočašću Gospi u Međugorje

U dogovoru sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, a u organizaciji Marijine legije Petrinja i uz podršku pastorala mladih sisačke biskupije, prvi Mladifest u Hrvatskoj bit će upriličen od 21. – 23. lipnja u župi sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu kod Gline.

“Vjeroučitelj Vlado Sučec inicijator je ideje ‘Mladifest’ u Hrvatskoj. Čitajući novine primijetio je da zemlje diljem svijeta organiziraju susrete za mlade po uzoru na Međugorje te je potaknut svjedočanstvima tih istih organizatora svoju ideju podijelio s članovima Marijine legije”, naglasio je vlč. Štingl.

Župnik župe sv. Franje Ksaverskog istaknuo je da žele potaknuti što više mladih da odlaze Gospi u Međugorje i upoznaju lik Djevice Marije kao i duh zajedništva kojem oni svjedoče proteklih godina.

Župnik župe sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu, velečasni Marijan Štingl

“Drago mi je da ‘moje’ malo mjesto koje je ratom bilo opustošeno ima crkvu na brijegu. To je simbolični prikaz vjere koje se izdiže iznad svih nedaća i svakog zla. Brdo je okruženo velikim prostorom koji je kao stvoren da prihvati mlade ljude i okupi ih u zajedništvu oko Isusa Krista”, rekao je naš sugovornik i dodao da je prvi Mladifest u Hrvatskoj prilika svima da zahvale Bogu, u godini koja je na području Sisačke biskupije posvećena mladima, na svim plodovima i svim uslišanim molitvama.

Susret u Gornjem Viduševcu započet će u petak navečer uvodnim pozdravom i zajedničkom molitvom. O mladima će duhovno skrbiti: biskup Vlado Košić, fra Marinko Šakota, don Damir Stojić, pater Ike Mandurić, vlč. Ivan Grbešić i vlč. Branko Koretić.

” Tri dana ispunjena katehezama, dnevnim misnim slavljima, svjedočanstvima, klanjanjem pred Presvetim i glazbeno-scenskim programom, uvodnik su u završetak godine posvećene mladima u Sisačkoj biskupiji, a završetak nas očekuje u zajedničkom hodočašću Gospi u Međugorje”, rekao je Viduševečki župnik.

“Geslo susreta ‘Pustite dječicu k meni’ (Mk 10, 14) na poseban način nam govori da je Isus Krist taj oko kojeg se okupljamo. No zaboravljamo jednu stvarnost, a to je da nam je Isus povjerio zadaću da ljubimo njegovu majku. Preko Marije dolazimo do njezina sina. Mislim da je Isus tim najzadovoljniji”, zaključio je velečasni Marijan Štingl.

Povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije rekao je kako vjeruje da je ova ideja došla od Boga.

“Nakon promišljanja o prijedlogu koji je stavljen pred njega, biskup Košić složio se s idejom o organizaciji Mladifesta u Hrvatskoj. Divna je to prilika za suradnju Povjerenstva za pastoral mladih i Marijine legije. Vjerujemo da je to na tragu onoga što je po Duhu Svetom započeo sveti Ivan Pavao II., okupljati mlade”, naglasio je naš drugi sugovornik.

Povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije, velečasni Ivan Grbešić

Velečasni Ivan Grbešić osvrnuo se na mnoge zajednice mladih koje obogaćuju gradove naše zemlje i rekao da će Duh Božji potaknuti mlade da dođu na prvi Mladifest. Potrebu iz koje proizlazi sve veća žeđ mladih ljudi za ovakvim sadržajem primjećuje u trendu koji zahvaća cijeli svijet. Trend je okarakterizirao kao “krizu lidera”.

“Dolaze mi misao o riječima svete Majke Terezije ‘Nemojte čekati vođe, vi to postanite’. Mnoge zajednice u Hrvatskoj i ovakvi susreti, poticaj su Duhu Svetom da oblikuje vođe”, istaknuo je povjerenik za pastoral mladih.

Poticaj za ovakvo okupljanje vlč. Grbešić prepoznaje u duhovnosti za kojom mladi tragaju i koju žive.

“Toliki mladi koji odlaze u Međugorje osjetili su potrebu i duhovnu korist koja bi proizašla iz organizacije Mladifesta u Hrvatskoj. Projekt će se organizirati svake godine na području Sisačke biskupije. Bogu hvala što je Hrvatsko tlo mladih duhovno obrađeno. Očekujemo od toga lijepe plodove jer mladi čeznu za molitvom i kvalitetnim duhovnim sadržajem. Vjerujemo da će se odazvati”, zaključio je naš drugi sugovornik.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja