Budi dio naše mreže

Ovogodišnji edukativno-duhovni kamp na Golom otoku u organizaciji neprofitne udruge Magis otvorio je svoja vrata inozemnim sudionicima te najavljuje dolazak bivših zatvorenika logora koji će s mladim sudionicima podijeliti svoja svjedočanstva.

/ Andrea Tomurad

Udruga Magis organizira kampove za mlade od 2014. Namjene i ciljevi tih kampova su razni – od rekreativnih programa do ignacijevskih vježbi i volonterskih aktivnosti.

Ovogodišnji kamp koji se održava od 21. do 28. srpnja, osim na duhovnost i molitvu, usmjeren je i na predavanja i radionice o totalitarnim režimima te je otvoren za domaće ali i inozemne sudionike. Projekt je započeo 2016. s prvim ljetnim kampom pod nazivom „Povijesno-politološka škola“, a od tada su održane tri ljetne škole s do 18 sudionika. Projekt podupiru, osim udruge Magis, Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te slovenski Institut Nove revije, zavod za humanistiku.

Pater Ike i sudionici kampa na večernjoj misi tijekom kampa održanog 2016.

Goli otok, koji se nalazi u kvarnerskom arhipelagu u sjeveroistočnom dijelu Jadranskog mora, najpoznatiji je po jugoslavenskoj prošlosti kada je u političkom okviru Titove Jugoslavije tamo bio smješten logor. Mnogi zatvorenici na Golom otoku bili su politički zatvorenici koji su prije uhićenja bili uključeni u Titovu političku stranku. Međutim, zbog ideoloških nesuglasica Staljin je izbacio Jugoslaviju iz Informbiroa (Komunistički informacioni biro) što je dovelo do unutarnje represije prema stvarnim ili navodnim pristalicama Staljina u Jugoslaviji. Ti „pristaše“ prebačeni su na ogoljeli otok izoliran od društva i dugo vremena nitko nije znao gdje se nalaze.

„Važno nam je da projekt ima snažnu duhovnu ali i akademsku pozadinu zbog složenosti događaja koji su se odvijali na otoku i zbog toga ulažemo velike napore u pozivanje predavača kako bismo mogli educirati sve sudionike o opasnostima totalitarnih sustava i totalitarnog razmišljanja”, rekao nam je jedan od organizatora Stjepan Štivić.

Čovjek je kompleksno biće vrlo složena i divna uma. Međutim to isto biće može prouzročiti veliko zlo kada se iz života, pomoću sustava vladanja, pokuša isključiti bilo kakva duhovnost, odnosno kada se pokuša zamijeniti Boga kultovima ličnosti i sl.”

Tijekom kampa, organizatori-animatori i sudionici žive, spavaju i mole u bivšem zatvorskom kompleksu u skromnim uvjetima. Osim molitve i duhovnih razmatranja na kampu se održavaju dnevna predavanja, a navečer radionice sa sudionicima gdje se raspravlja o temama predavanja.

Ove godine organizatori, osim predavača, najavljuju dolazak troje bivših zatvorenika logora koji će podijeliti sa sudionicima svoja svjedočanstva i duhovne borbe tijekom, ali i nakon logora.

Prijave za kamp su još uvijek otvorene te udruga Magis osim ovog kampa na Golom otoku održava i Duhovne vježbe u dva termina, ali i kampove na drugim lokacijama o čemu možete više pročitati ovdje.

Goli Otok – Summer Workshop on Totalitarianism /Foto: Facebook

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja