Budi dio naše mreže

Kao i prošlih godina, i ova generacija maturanata morala je svoj maturitas obilježiti izvan šalatskog kompleksa koji je stradao u potresima iz ožujka i prosinca 2020. koji nastavlja obnovu, zajedno sa sjemenišnom crkvom Srca Isusova.

/ dp

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu u ponedjeljak, 22. svibnja, maturanti Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti (NKG) iz generacije 2022./23. zahvalili su Gospodinu na srednjoškolskom obrazovnom hodu.

Roditelji, braća i sestre, djedovi i bake, rodbina i prijatelji šalatskih maturanata te profesorski gremij Gimnazije na čelu s ravnateljicom Ljubom Duvnjak zahvalio je Gospodinu na milosti darivanja znanja i odgoja u vjeri i mudrosti budućih studenata koji će nakon mature stupiti na fakultete diljem domovine i inozemstva.

Kao i prošlih godina, i ova generacija maturanata morala je svoj maturitas obilježiti izvan šalatskog kompleksa koji je stradao u potresima iz ožujka i prosinca 2020. Kompleks na Šalati nastavlja obnovu, zajedno sa sjemenišnom crkvom Srca Isusova.

Misno slavlje predvodio je salezijanac don Mihovil Kurkut SDB, glavni urednik i direktor nakladničke kuće “Salesiana” u Zagrebu, a u koncelebraciji je sudjelovao školski duhovnik vlč. Luka Premelč koji obavlja i službu duhovnika u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu. Na slavlju je prisustvovao i novi predsjednik školskog odbora Gimnazije preč. mr. Ivan Lukić.

Sjemeništarci su, svojim posluživanjem kod oltara, kao i Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod vodstvom prof. Ankice Juričić u orguljaškoj pratnji bogoslova pete godine Vedrana Jakića, bivšeg učenika Gimnazije pridonijeli dostojanstvu misnog slavlja.

U propovijedi, don Mihovil okupljenim je maturantima poručio da ne bježe od životnih križeva: “Lako mi je s problemima koji ne diraju moju dušu i srce, ali teško je kada vidimo da je dio tog problema osoba koju volimo, za koju brinemo i do koje nam je stalo. Svi mi želimo kroz život proći što bolje, ali sposobnost suočavanja sa životnim križevima je ono što nam je potrebno”, naglasio je propovjednik.

Nakon promišljanja o životnim kušnjama i krizama koje će se pojaviti tijekom fakultetskih dana don Mihovil ohrabrio je maturante da uvijek postoji rješenje. “Bez obzira na sve životne padove budite svjesni da niste sami jer ima netko kome je stalo do vas i tko će vam dati snage da se svaki puta vratite još jači, a to je Isus Krist. On vam govori, nisi sam, Ja sam s tobom!”, rekao je.

Po završetku propovijedi, maturanti su na oltar prinijeli hostije, vino, vodu, kalež, Bibliju, križ i maturantsku sliku i  tako simbolično predali Bogu sve ono čime ih je obogaćivao kroz protekle četiri godine obilježene mnogim izazovima poput koronakrize i potresa.

Također, riječi zahvale uputio je maturant godine Dominik Palić te generalni duktor Sjemeništa Fran Kuharić ispreplićući, svaki iz svoje perspektive, prijeđeni hod sa željom blagoslovljene budućnosti koja očekuje 92 maturanta. Nakon mise zahvalnice i zajedničkog fotografiranja uslijedilo je prigodno druženje u atriju salezijanske župe na zagrebačkom Jarunu.

Foto: NKG

Foto: NKG

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja