Budi dio naše mreže

Rostock na istoku Njemačke bit će od 28. prosinca domaćin tradicionalnog europskog susreta mladih Taizea, a ove godine unatoč ratu u Ukrajini najavljen je dolazak i oko 300 mladih Ukrajinaca, objavio je Kathpress.

/ mp/IKA

Na tradicionalnom susretu koji se za Novu godinu održava uvijek na drugom mjestu očekuje se ove godine oko šest tisuća mladih iz Europe, ali i iz drugih dijelova svijeta. Prema navodima organizatora, među njima će biti i oko 300 Ukrajinaca.

Petodnevni susret sadržavat će zajedničke molitve i radionice o vjerskim, društvenim, umjetničkim, političkim i gospodarskim temama. Rostock kao mjesto ovogodišnjeg okupljanja predstavlja jednu od najsekulariziranijih regija u Europi.

Susret se nakon dvije godine opet odvija uživo, nakon što je zbog pandemije bio organiziran virtualno.

Najpoznatiji sudionik bit će rođeni rostočanin, bivši njemački savezni predsjednik 82-godišnji Joachim Gauck, koji je za vrijeme DDR-a kao luteranski svećenik bio jedan od vodećih sudionika mirne revolucije protiv komunističkog režima, a nakon pada komunizma nekoliko je godina vodio državni ured za istraživanje dosijea komunističke tajne policije. Gauck će 30. prosinca održati govor za vrijeme podnevne molitve.

Voditelj zajednice iz Taizea, brat Alois Löser uoči susreta boravi u Ukrajini. Tijekom petodnevnog boravka razgovarat će s crkvenim predstavnicima i mladima u Kijevu i Lvivu, gdje će ostati i za Božić. Prema njegovim riječima, brojni mladi Ukrajinci proteklih su godina posjetili Taize.
“Na susretu u Rostocku sudjelovat će gotovo 300 njih, dok mnogi zbog rata ne mogu napustiti zemlju. Želim ih svakako posjetiti i izraziti im našu solidarnost u ovom užasnom vremenu”, rekao je brat Alois.

Kršćanska ekumenska zajednica iz Taizea u Burgundiji u Francuskoj svake godine od 1978. organizira europski susret mladeži, na kojem se okupi i do 100.000 sudionika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja