Budi dio naše mreže

Humor 'Hrvatskoga nadzemlja' je uvijek (w)in?

Hrvatsko nadzemlje ne posustaje i ne odustaje. I ove treće srijede u mjesecu – i tako već deset godina – okupili su na svojoj redovitoj mjesečnoj tribini brojne mlade Splita i okolice u, doslovno i opet, prekrcanoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa. Tema je bila humoristična - „Humor je uvijek (w)in? - a gost predavač don Mario Buljević, stručnjak za ovo vrlo ozbiljno područje.

/ anh

Mladima je don Mario Buljević rekao da je humor potreba naše svakodnevice. Osoba bez humora vidi sve u uskom, uokvirenom obliku te zbog toga nije sposobna za promjenu. Manjak smisla za humor upućuje na odsutnost poniznosti, na neimanje lucidnosti i širine, rekao je također i opisao vrste humora, ali bez točno određene definicije humora.

don Mario Buljević, ‘stručnjak za humor’

Naime, kako je rekao, humor se ne definira – on se događa. Predstavlja jednu od pet glavnih dimenzija ljudske osobnosti, u humoru možemo primijetiti umijeće duha. Humor ne može, a da ne računa s onim što je duhovno.

Humor nije samo vic, šala, komičnost, humor je puno više – humor je stanje (uma). Stanje iz kojeg izlazi humor je stanje naše slobode iznutra, a stanje naše slobode iznutra mora biti oblikovano nečim – oblikovano je krepostima.

Samo krepostan čovjek je duhovan čovjek, a kršćanski humor je upravo onaj oblikovan stilom života po božanskim krepostima. Smislom za humor kršćanin izražava vjerovanje u dobar ishod.

Svoje izlaganje ovaj ‘stručnjak za smijeh’ zaključio je molitvom, a strpljiv je bio i s pitanjima iz publike.

Humor, odnosno skečevi, bili su i ovoga puta nezaobilazni, kao i najnoviji filmski uradak Nadzemljaša „Zanimljivosti“.

Bila je ova večer prilika za osvjedočiti se i kako izgleda filmska suradnja Hrvatskoga nadzemlja, doma Lovret, CBS-a Split i dakako Povjerenstva za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, ureda koji nosi i sve druge jednako vrijedne projekte ove naše dalmatinske nadbiskupije.

Za glazbeni ambijent bio je zadužen Zbor Mihovil iz župe sv. Mihovila na Kamenu, sudionici i Uskrs festa 2019. i najnovijeg laudatovog ‘Progledaj srcem’ tako da je ova večer bila rezervirana i za dobar smjeh na svakom licu i jednako dobru pjesmu na svim usnama okupljenih!

Znači bila je još jedna nezaboravna večer Hrvatskog nadzemlja. Kakva bi mogla i biti? Baš kao i ona posljednja u ovoj sezoni koju su najavili za 19. lipnja i to na temu „Ljeto – odmor od Boga?“, najavljuju Splićani-Nadzemljaši.

Hrvatsko nadzemlje ‘u krupnom planu’

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja