Budi dio naše mreže

U glavnom gradu Španjolske Madridu, gdje je u tijeku 41. Europski susret mladih u organizaciji ekumenske zajednice iz Taizéa, a na kojem se okupilo više od 15 tisuća mladih iz cijele Europe, prior Zajednice brat Alois objavio je da će sljedeći Europski susret mladih biti održan u Poljskoj, i to u Wrocławu, od 28. prosinca 2019. do 1. siječnja 2020. godine.

/ dt

U Madrid su stigli i primas Poljske i nadbiskup Gniezna Wojciech Polak te pomoćni biskup Wrocława Andrzej Siemieniewski, kako bi bili prisutni u trenutku objave te važne vijesti za poljsku Crkvu.

Premda je sadašnji trenutak vrlo izazovan za Europu koja se suočava s velikim izazovima, s brojnim nesporazumima i neslaganjima među zemljama, susret u Poljskoj prilika je da tisuće mladih dožive iskustvo da se uzajamno povjerenje može izgraditi.

Ovo će biti treći put da se susret europske kršćanske mladeži održava u Wrocławu (susreti su održani 1989. i 1995. godine), a peti put u Poljskoj (Varšava 1999. i Poznan 2009. godine).

Zajednica iz Taizéa ovom je odlukom odgovorila na poziv koji joj je iz Wrocława uputio katolički nadbiskup Józef Kupny, luteranski biskup Ryszard Bogusz i gradonačelnik grada.

Podsjetimo, ove je godine u Madridu 3500 mladih iz Poljske, 2000 iz Ukrajine, 1300 iz Hrvatske, 1100 iz Francuske, 750 iz Njemačke i oko 600 iz Portugala. Tisuće obitelji otvorilo je vrata svojih domova i ugostilo mlade Europljane. U organizaciju je uključeno oko 1000 volontera. Na programu Susreta su podnevne molitve u crkvama, radionice, zajednički večernji molitveni susreti u prostorijama Madridskog velesajma. Na Staru godinu organizirano je molitveno bdjenje za mir u svijetu i Festival naroda.

Poruku mladim sudionicima Hodočašća na zemlji je poslao i Sveti Otac Franjo: “Budite bliski ovom ranjenom čovječanstvu i onima koji su odbačeni i isključeni, maleni i siromašni.”

Papa od mladih u Poruci traži i da prihvate izazov gostoprimstva. Poziva ih da otvore vrata svoga srca Gospodinu i njegovoj Riječi, da promiču kulturu susreta, prihvaćajući se uzajamno u poštivanju razlikâ.

“Istinski kršćani ne boje se otvoriti drugima i podijeliti svoje životne prostore, pretvarajući ih u prostore bratstva”, istaknuo je Papa. Stoga je mlade pozvao da otkriju kako je moguće živjeti velikodušnu gostoljubivost, obogatiti se razlikama drugih te učiniti da njihovi talenti donesu plod. Tako će postati graditelji mostova između Crkvi, religijâ i narodâ.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja