Budi dio naše mreže

Fra Mate Kolak: Deset savjeta da veze ne budu bezveze!

Brak je sakrament jer u njemu vidimo Gospodina Isusa Krista. On govori na usta supružnika. Mi smo slabi ljudi, ali Krist, koji se nikada ne mijenja, djeluje u sakramentu. On govori, jamči i pomaže. "Treba početi od Njega i graditi na Njemu, koji je stijena naše vjere i ljubavi", naglasio je fra Mate Kolak, govoreći o važnosti pripreme za brak.

/ hk

Ako te zanima kako imati sretnu i trajnu vezu, ovo je video za tebe! Što čini neku vezu uspješnom? Koji su pravi temelji za brak? Fra Mate Kolak iz projekta “Pod Smokvom” donosi savjete da vaše veze ne budu bezveze!

10. U vezu treba ući ozbiljno

Zašto ulaziš u tu vezu? Ulaziš li u vezi samo kako bi imao nekoga za druženje tijekom faksa ili dok radiš? Koji je tvoj cilj, pita se fra Mate. Ulazak u vezu ne podrazumijeva odmah i vjenčanje, no brak mora biti na tvom vidiku.

“To je kao kada upišeš faks. Dok dođeš do diplome ili do doktorata… ima vremena! Ali moraš imati viziju kako bi znao gdje ideš. Jer proći će prva, druga, treća godina… Moraš znati približavaš li se tom cilju ili ne”, rekao je fra Mate, naglašavajući da je važno postaviti si pitanje vodi li veza do braka ili ne.

9. Započnite s molitvom devetnice

Fra Mate predlaže da na početku veze par izmoli devetnicu u kojoj će razmišljati jedno o drugome, što ta veza znači za njih i na što ih Krist poziva. Zatim, ističe, dobro je svoja obećanja zapisati i predati ih pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Potrebno je uključiti Isusa u to zajedništvo.

8. Veza ima privatnu, ali i javnu razinu

Svaka je veza, ističe fra Mate, oko 70 % privatna, a ostali 30 % javna je stvar. Kao pojedinci smo dio društva i zajednice Crkve pa tako i naša veza.

“Ako jednog dana stupite u brak, budete imali djecu i ne budete ih znali odgajati, svi ćemo imati problema s vašom djecom. S druge strane, ako ćete biti dobri roditelji, prokušanih vrlina kako kaže Sveto pismo, onda će vaša djeca biti na radost svima. Zato je nama u interesu da budete dobri roditelji i dobar par – da se ljubite, volite i izgrađujete – i da to prenesete na svoju djecu”, rekao je fra Mate.

7. Nemojte ići preizravno

Ljubiti nekoga znači i sebi i drugome nanijeti određenu bol. Moraš dati život, moraš dati ljubav – a ako si je dao, onda si je i izgubio. Radi se o žrtvi i odricanju s radošću za drugoga, pojašnjava fra Mate. No, potrebno je imati pomoćnike kako bismo te udarce, boli i ogrebotine lakše podnijeli.

“Kada ti je netko jako blizu, onda te i svaki nesmotreni pokret može ogrebati i ‘bocnuti’. Možda te nekad ‘bocne’ baš tamo gdje imaš neku ranu – na tijelu, srcu ili duši – i onda se to drugačije doživljava”, rekao je fra Mate te istaknuo važnost prijatelja, kumova i drugih pomoćnika koji nam mogu pomoći da ostanemo objektivni.

6. Pronađite duhovnika

Ako imate mogućnost, pronađite duhovnog pratitelja ili savjetnika. Potreban vam je netko tko će vas uvesti u duhovni misteriji braka jer je brak upravo to – misterij sjedinjenja s Kristom.

“Radi se o duhovnoj, ljubavnoj teologiji. Ne idete u kršćanski brak samo zato što ste jedan drugome lijepi ili zato što se sviđate jedno drugome. Ulazite u brak jer na taj način doživljavate Krista koji je prisutan u Crkvi. To znači živjeti kršćanski brak”, istaknuo je fra Mate.

5. Pazite na intimu

Intima nije golotinja, nego oblačenje. Ono najintimnije je naša odjeća. Ona je ono što nam je najbliže, ona nešto izražava, ona je vrsta uniforme. Odjeća govori, naglašava fra Mate.

“Kada si u vezi, trebaš se truditi biti odjeća drugome. To je prijateljstvo. Treba prema tome ići kako bi se jednog dana mogli sjediniti u svetom braku, gdje ćete jedno drugome biti odjeća ljubavi, gdje ćete se zaodjenuti jedno u drugoga kao što smo zaodjenuti u Kristu na svetom krštenju”, rekao je.

4. Čekati znači ljubiti

Treba čekati beskonačno i čekati sve, rekao je fra Mate, naglašavajući kako je brak poziv na kontemplaciju odnosno poziv na prepoznavanje Krista u drugome. A za to je potrebno vrijeme!

“Treba puno vremena i kontemplacije da shvatiš što se nalazi u toj glavi koju imaš pred sobom i u tom srcu, koje tvrdi da te ljubi. Vjerojatno to i čini samo se ne zna izraziti jer te to srce i ta glava ne poznaju dovoljno. Zato treba vremena. Brak je poziv na kontemplaciju – da prepoznaš Krista u drugome”, pojasnio je fra Mate.

3. Svladajte blizinu i daljinu

Treba naći način kako savladati blizini i daljinu – i jedno i drugo je jako važno te se međusobno isprepliće, ističe fra Mate. Kada nam se netko sviđa, želimo pronaći način da budemo s tobom osobom – trebamo se organizirati i prilagoditi. Treba naći način da se ta blizina svlada. Tu do izražaja dolaze naši maniri, mušice i hirovi, koje treba znati ‘kresati’, ali i prihvaćati. No, kada veza sazrije, potrebno je nadići izazov daljine.

“To znači da ja osobu ljubim jednako i kroz udaljenost. Ta udaljenost kao da ne postoji. Ona je prostor koji želim ispuniti svojim pogledom i dopustiti drugima da budu dionici te ljubavi. Par koji je spreman ići na daljinu, koji je sazrio, koji može probaviti daljinu – to je par koji je spreman za brak”, ističe fra Mate.

2. Molite da u drugome prepoznate Krista

Brak je sakrament jer u njemu vidimo Gospodina Isusa Krista. On govori na usta supružnika. Mi smo slabi ljudi, ali Krist, koji se nikada ne mijenja, djeluje u sakramentu. On govori, jamči i pomaže. “Treba početi od Njega i graditi na Njemu, koji je stijena naše vjere i ljubavi”, naglasio je fra Mate.

1. Budite ludo originalni

“Budite drugačiji, budite kao Krist koji se nikada ne ponavlja, budite Njegovi, budite kao On, budite živahni”, istaknuo je fra Mate te nadodao da u tome mogu pomoći imperativi iz prva dva poglavlja Evanđelja po Luki – raduj se i ne boj se! Ne boj se jer je Bog blizu!

Dodatni savjet za kraj

Svima onima koji se pripremaju za sklapanje braka, fra Mate savjetuje da uzmu jednu pozivnicu i odnesu je u neko Gospino svetište te na taj način pozovu Mariju na svoje vjenčanje.

“Pozovite službeno Majku Mariju u svoje svatove tako da vas, kada i vama postane dobroga vina i budete imali samo vodu, njezin zagovor ohrabri te da pronađete, u poslušnosti Kristovom glasu, ono najbolje vino koje opija ne samo tijelo, nego i duh, dušu i srce, jer je to vino Kristove uskrsle ljubavi”, zaključio je fra Mate Kolak.

Pogledajte cijeli video!

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja