Budi dio naše mreže

33. Međunarodni molitveni susret mladih, Mladifest počeo je u ponedjeljak u Međugorju. Svetu misu prve večeri Mladifesta predslavio je nadbiskup Barcelone i predsjednik Biskupske konferencije Španjolske kardinal Juan José Omella.

/ dt

Prije svete mise na kojoj je koncelebriralo devet biskupa i nadbiskupa te 473 svećenika, održan je i mimohod sa zastavama više od sedamdeset zemalja iz kojih su ove godine hodočasnici pristigli na Mladifest, a potom je poruku Svetoga Oca pape Franje sudionicima Mladifesta pročitao apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, javlja Radio Mir Međugorje.

”Učite od mene i naći ćete mir” (Mt 11, 28-30) geslo je ovogodišnjeg Mladifesta, a upravo to geslo mladima je tumačio i papa Franjo, koji je mlade pozvao da otvorena srca idu k Njemu, uzmu Njegov jaram i uče se od Njega.

33. Mladifest / Foto: Foto Đani

Kardinalu Omelli za dolazak u Međugorje zahvalio je međugorski župnik fra Marinko Šakota, a na početku svoje homilije nadbiskup Barcelone Juan José Omella kazao je kako je ”duboko sretan i vrlo zahvalan Bogu što mogu biti sa svima vama i slaviti ovu Euharistiju u ovoj Marijinoj zemlji, u župi Međugorje, na ovom otvaranju 33. Festivala mladih” te je zahvalio mons. Aldi Cavalliju na pozivu i svećenicima franjevcima na srdačnoj dobrodošlici.

Kardinal Omella kazao je potom kako ”dolazi iz Španjolske, izrazito marijanske zemlje” te da je 1982. godine, odlazeći iz Španjolske na kraju svog pastoralnog putovanja, sveti Ivan Pavao II. rekao: ”Zbogom, Španjolska, zemljo Blažene Djevice Marije”.

33. Mladifest / Foto: Foto Đani

”Rođen sam u malenom mjestu u Aragoniji, u biskupiji Zaragoza, u regiji u kojoj je Blažena Djevica Marija bila prisutna na vrlo poseban način. U gradu Zaragozi nalazi se golema i prekrasna bazilika posvećena Blaženoj Djevici Mariji, Gospi od Stupa – La Virgen del Pilar – jer se tamo oko 40. godine poslije Krista dogodilo prvo od Crkve priznato ukazanje Blažene Djevice Marije. Ja uvijek kažem da nema nijednog usporedivog ukazanja jer se, kako kaže predaja, Blažena Djevica Marija u svom smrtnom tijelu ukazala apostolu Jakovu. Zahvaljujući tom neočekivanom pohodu, apostol Jakov je, prema toj istoj predaji, povratio snagu kako bi nastavio svoj put evangelizacije”, kazao je kardinal Omella te je prepričao još jedno čudo po zagovoru Gospe od Stupa u gradiću Calanda u biskupiji Zaragoza, gdje je bio župnik, a onda je mladima poručio kako je ”uistinu dojmljivo sve što je Blažena Djevica Marija spremna učiniti kako bi nas dovela do susreta sa svojim Sinom i našim bratom Isusom Kristom!”

33. Mladifest / Foto: Foto Đani

33. Mladifest / Foto: Foto Đani

33. Mladifest / Foto: Foto Đani

”Svatko od nas se može zapitati: zašto sam došao u ovaj kutak Europe? Što radim ovdje? To se i ja pitam! Mnogi od vas, poput mene, ovdje su prvi put. Možda si postavljate ova ili slična pitanja. Možda su te rodbina i prijatelji potaknuli na dolazak ovamo. No ako ste ovdje, to je zato što su Isus i Marija to željeli. Započinje jedinstven tjedan, prepustite se, neka vas nosi i vodi naša Majka, Blažena Djevica Marija. Život je dragocjen i vrijedi ga živjeti punim intenzitetom. Tijekom života vodimo bitku za bitkom i zlo ponekad pobijedi i preuzme dijelove našega života. Da, zlo može zavladati i pokoriti različite vidove našeg života. Naš život je put stalnog obraćenja kako bismo, uz pomoć Isusa i Marije, prepoznali i pobijedili one parazite koji nam kradu život”, kazao je nadbiskup Omella i pozvao mlade da iskoriste ”ovaj tjedan da se pomire s Bogom u ovoj ispovjedaonici svijeta, u Međugorju”.

Kardinal Juan José Omella / 33. Mladifest / Foto: Foto Đani

33. Mladifest / Foto: Foto Đani

Kardinal Juan José Omella / 33. Mladifest / Foto: Foto Đani

”Ovih dana u Međugorju, Euharistija će biti središnje mjesto susreta s Bogom Ocem, s Isusom Kristom i s Duhom Svetim; mjesto susreta s Blaženom Djevicom Marijom, svetim Josipom, anđelima i svim svecima; mjesto susreta s našom živom i preminulom braćom i sestrama. Sve što budemo proživjeli ovaj tjedan pomoći će nam da cijelo svoje postojanje preusmjerimo prema susretu s Presvetim Trojstvom u euharistijskom slavlju. U njemu moramo naći izvor i svjetlo za sva naša djela i sve naše postupke. Mi, kako su rekli Abesinski mučenici, ne možemo živjeti bez Euharistije, bez nedjelje, bez Dana Gospodnjega”, kazao je nadbiskup Omella i na kraju pozvao: ”Sveta Marijo, Kraljice mira, moli za nas i za cijeli svijet”.

33. Mladifest / Foto: Foto Đani

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja