Budi dio naše mreže

Pred nama je vrhunac MAGIS Europe 2022 - međunarodnog isusovačkog programa za mlade – i održat će se ovog vikenda u Splitu, a kako je bilo na eksperimentima na 29 lokacija u kojima sudjeluje 375 sudionika iz 17 zemalja izvijestit će u subotu na završnoj konferenciji u 10 sati u Studentskom centru u Splitu p. Dalibor Renić, provincijal Hrvatske provincije Družbe Isusove, i p. Tomislav Špiranec, predsjednik Udruge Magis i isusovački povjerenik za pastoral mladih.

/ Ante Novak

Na završnoj konferenciji će sudjelovati i volonteri te sudionici MAGIS Europe 2022, a neki su za naš portal iznijeli i svoje neposredne dojmove o svome sudjelovanju u MAGIS Europe koji se od 24. do 31. srpnja održava u Hrvatskoj, ali i na nekoliko lokacija u susjednim zemljama gdje mladi imaju priliku upoznati običaje i pomoći lokalnoj zajednici.

‘Moli i radi’ kod zadarskih koludrica (Foto: MAGIS Europe 2022)

U Splitu je u subotu i nedjelju vrhunac kada će mladi obilježiti i 500. obljetnicu obraćenja sv. Ignacija, a sve počinje već u petak navečer od 20.30 klanjanjem u Crkvi Presvetog Srca Isusova.

Pater Sebastian Šujević, duhovnik je triju eksperimenata u Slavoniji: ‘Ples s Bogom’, ‘Kopački rit – radna grupa’ i ‘Udruga Mogu – terapijsko jahanje’.

Udruga Mogu (Foto: MAGIS Europe 2022)

„Ovdje ima 26 sudionika iz različitih zemalja; Malte, Slovačke, Poljske, Mađarske, Ukrajine i nekoliko mladih iz Hrvatske. Mogu reći da smo se vrlo brzo posložili, sudjeluju aktivno i prije svega mi je zanimljivo zapravo koliko se snalaze u jednoj duhovnosti gdje nalazimo zajednički jezik – od te jutarnje molitve s poticajnim tekstom iz Svetoga pisma, zatim iz pisama sv. Ignacija kao i njegove autobiografije – te koja nas onda nosi kroz cijeli dan.”

Djevojke su 24 sata živjele s benediktinkama u Zadru (Foto: MAGIS Europe 2022)

Imaju – pojasnio je nadalje p. Šujević – i druga dva trenutka jednako zanimljiva; u kojima vidi da dosežu dubine mladih sudionika:

To je ispit savjesti, po svetom Ignaciju, gdje gledaju Božje zahvate u njihov protekli dan – bilo da su pokoja napast ili, pak, blagoslov, dobro ili poticaj u čemu osjećaju Božje prisustvo, unutarnje zadovoljstvo i kušanje.

Kamp na Medvednici (Foto: MAGIS Europe 2022)

„Na koncu dana je i naš ‘Magis krug’ u kojem dijele svoja iskustva i bogatstva jedni drugima”, kaže ovaj isusovac, inače na službi u Osijeku, napominjući isto tako da je to nešto što je u programu najdragocjenije – dijeliti iskustvo – a naravno tu je onda i sveta misa u kojoj zajedničko iskustvo dana donose na oltar te tada kušamo Gospodina i sakramentalno.

Sudionici u Osijeku (Foto: MAGIS Europe 2022)

„Mladi ljudi su raspoloženi, široka srca, velikodušni, darežljivi i to je ono iskustvo u kojem vidimo univerzalnost ljudskoga srca koje je uvijek isto, ima isti izvor, ima iste čežnje i ovo je tako jedna dobra praktična stvar – Magis Europe – gdje mladi zapravo to onda imaju naći u drugima, potvrditi i ohrabriti se za živjeti autentično u današnjem svijetu”, izjavio je p. Sebastijan Šujević za Hrvatsku katoličku mrežu o svojim dojmovima o radu s mladim ljudima iz različitih dijelova Europe ali i svijeta.

Crkva Sv. Ignacija u Dubrovniku (Foto: MAGIS Europe 2022)

Na sasvim suprotnoj strani Lijepe naše jedna od voditeljica eksperimenata u dubrovačkom kraju je Ana Gabrić, inače volonterka Udruge Magis, i ona o svome iskustvu vođenja mladih kroz crkvu Sv. Ignacija u Dubrovniku sljedeće kaže:

Jedrenje (Foto: MAGIS Europe 2022)

„Riječ je o eksperimentu ‘Living stones’ (Žive stijene). Ideju smo preuzeli od istoimene zajednice koja već djeluje dva desetljeća diljem cijeloga svijeta u raznim sakralnim objektima. Iskoristili smo tu tematiku i prilagodili je našim uvjetima, a okupili smo osmero mladih iz Italije, Slovačke, Mađarske, Sjeverne Makedonije, čak ih ima iz Egipta, Rumunjske i baš smo ponosni što imamo tako mješovitu ekipu koja može eksperimentu pridonijeti na razne načine.”

Ston (Foto: MAGIS Europe 2022)

Uglavnom, cilj im je u Gradu sv. Vlaha dati sebe na način da svoj doživljaj umjetnosti – naglasila je volonterka Ana – i svega viđenog u crkvi „prenesemo turistima i da im samo malo približimo što zapravo Bog kroz tu umjetnost čini nama”.

Program u Dubrovniku traje pet dana. Prva dva dana su se mladi sudionici za to pripremali, učili su o ovoj isusovačkoj crkvi, vježbali, i nakon toga iduća dva dana – uoči odlaska u Split gdje će biti vrhunac ovog međunarodnog susreta – služe i daju sebe za druge, rekla je također.

Među polaznicima ‘Living stones’ je Giuseppe Matrone, isusovački sjemeništarac iz Napulja u Italiji, grada u kojem ovaj projekt postoji zahvaljujući upravo istoimenoj zajednici. Prošle godine je slično iskustvo doživio u Amsterdamu.

I to je bilo iskustvo koje me istinski ispunilo navelo me da ga ponovno iskusim na međunarodnom planu sada i u Hrvatskoj na Magis Europe upravo ovdje Dubrovniku u crkvi Sv. Ignacija. Za mene je ono vrlo značajno jer pruža priliku upoznati brojne ljude iz mnogih mjesta, različitih zemalja, vjera i drugih vjeroispovijesti.”

Modrave (Foto: MAGIS Europe 2022)

U isto vrijeme ovo iskustvo ljude ujedinjuje u iskustvu traženja Boga u umjetnosti i lijepim stvarima općenito, a ono što ove trenutke čini još ljepšim je dijeljenja osjećaja na kraju vođenja kroz crkvu, jer smo na jedan način dotaknuti u srcu, prenio je ovaj mladi Talijan svoja zapažanja dodajući:

Čak i oni koji su rastreseniji, i manje pažljivi na religiju i na umjetnost, na kraju ipak vide svu tu ljepotu ispričanu s određenom strašću i bivaju dirnuti i tada se prepuštaju ‘biti nadahnutima’.

Bicikliranje (Foto: MAGIS Europe 2022)

„Najljepša stvar je biti nadahnut s ove strane vjere i moći nadahnuti druge koji na taj način imaju nešto više za ponijeti kući. Oni su možda turisti koji samo jednom prođu kroz tu crkvu, ali nakon toga imaju ne samo iskustvo svoga putovanja u neko mjesto, već natrag kući donose i emocije koje će, nadamo se, ostati za cijeli život”, zaključio je Giuseppe Matrone.

Iz SKAC-a Osijek Iva Žurić u svome gradu je voditeljica eksperimenta u Udruzi za terapijsko jahanje ‘Mogu’:

Dječji kamp u Košutama (Foto: MAGIS Europe 2022)

Na mom eksperimentu je sedam sudionika. Ono čime se mi bavimo je uređenje vanjskog okoliša i briga o životinjama. Kao grupa smo vrlo povezani, uživaju u služenju zajednici, u međusobnom upoznavanju, druženju, u suživotu s prirodom, u izgradnji odnosa sa životinjama i u svim novim iskustvima koje im nudi Magis program”, rekla je Iva, dok jedna od polaznica Karolina iz Poljske kratko poručuje:

„Mislim da je ovo sjajan eksperiment. Imamo priliku brinuti se o konjima i drugim životinjama, možemo vrtlariti i stvarno je iznimno ostvarivati povezanost i uživati u prirodi, te pronalaziti Boga u svemu.”

Kajakiranje (Foto: MAGIS Europe 2022)

U subotu u 11.30 svetu misu u crkvi Presvetog Srca Isusova predvodit će p. Tomislav Špiranec, kada će mladi obnoviti posvetu Presvetom Srcu Isusovom, prema preporuci isusovačkog generala Artura Sose.

Navečer, na krovu splitskog Kampusa je Smotra naroda.

U programu sudjeluju zbor Mihovil i Papa band, te bračni par Biščan i p. Stanko Perica koji će s mladima podijeliti iskustvo opredjeljenja za brak, odnosno svećeničkog poziva.

Obilazak starih dvoraca (Foto: MAGIS Europe 2022)

U nedjelju u 10 sati završnu misu predvodi isusovački provincijal p. Dalibor Renić u Bazilici Svete obitelji u Solinu.

Time će svečano završiti jubilarna Ignacijeva godina u povodu 500. obljetnice obraćenja sv. Ignacija Lojolskoga, osnivača Družbe Isusove, i 400. obljetnice njegove kanonizacije.

Hrvatski pastoral mladih Družbe Isusove nositelj je projekta, a u izvedbu su uz Udrugu Magis uključena tri SKAC-a (Palma, Osijek, Split)  kao i razne crkvene zajednice i brojne institucije.

Misa u Košutama (Foto: MAGIS Europe 2022)

 

Ikonopis  (Foto: MAGIS Europe 2022)

Goli Otok (Foto: MAGIS Europe 2022)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja