Budi dio naše mreže

Eko kamp "Lastovo" - spoj duhovnosti i ekološkog djelovanja

Oko dvadeset mladića i djevojaka ovoga i idućeg tjedna u sklopu eko kampa "Lastovo" udruge Magis čiste i uređuju otočić Makarac u lastovskom arhipelagu. Uz svakodnevne radne aktivnosti i molitvu, nadahnjuju se na enciklici pape Franje "Laudato si". Za Hrvatski katolički radio o događanjima na Lastovu izvjestio je voditelj kampa Vitomir Šimić.

/ hk

Udruga Magis, čije područje djelovanja obuhvaća organizaciju slobodnog vremena za mlade, ovoga je ljeta organizirala osam duhovno-rekreativno-ekoloških kampova za mlade – od svibnja do listopada. Već su završili hodo-kampovi “Srce Istre” i “Dvorci kažu” te kamp za mladiće na Kupresu. Ubrzo će biti održan volonterski kamp “Mala Gorica” te jedriličarski kamp u prvim danima jeseni. U tijeku su kamp pustinje “Goli otok”, etno kamp “Papuk” i dvotjedni, novoutemeljeni eko kamp “Lastovo”.

Ovaj lastovski kamp posebno je zanimljiv jer je on zapravo tek priprema za iduće ljeto. Oko dvadeset mladića i djevojaka ovoga i idućeg tjedna u sklopu eko kampa “Lastovo” čiste i uređuju otočić Makarac u lastovskom arhipelagu. Uz svakodnevne radne aktivnosti i molitvu, nadahnjuju se na enciklici pape Franje “Laudato si”.

Eko kamp “Lastovo” / Foto: p. Mislav Skelin

Za Hrvatski katolički radio o događanjima na Lastovu izvjestio je voditelj kampa Vitomir Šimić.

“Već smo dugo htjeli organizirati kamp s ekološkim programom. Program ovoga kampa utemeljen je na enciklici pape Franje “Laudato si” i to smo na neki način htjeli povezati s nekim od nacionalnih parkova ili parkova prirode. Uspjeli smo ostvariti suradnju s “Parkom prirode Lastovsko otočje”, a za radni dio kampa odobren je otočić Makarac”, rekao je Vitomir.

Eko kamp “Lastovo” / Foto: p. Mislav Skelin

Radni dan započinje rano ujutro, ali polaznici kampa pronađu vremena i za molitvene trenutke te slobodne aktivnosti.

“Ujutro se budimo oko pet sati. Od šest sati do prijepodneva su radovi. Poslije toga imamo slobodno vrijeme. Popodne se održava ekološki susret gdje proučavamo Papinu encikliku”, istaknuo je.

Brojne su radne aktivnosti kojima se polaznici kampa bave. Od čišćenja uvala od smeća, koje su na Lastovo donijele jugo i morske struje iz južnog dijela Jadranskog mora, do uređivanja maslinika u vlasništvu župe. Od ekoloških aktivnosti bave se očuvanjem staništa gdje lokve, koje su izrazito bitne za neke endemske vrste, krče od invazivne trstike koja ih isušuje.

Eko kamp “Lastovo” / Foto: p. Mislav Skelin

Uz radne aktivnosti, mladi sudjeluju i u duhovnim programima prisutnih duhovnika.

“Ovoga su tjedna s nama p. Mislav Skelin i p. Stjepan Ivan Horvat. Župljani nam pomažu tako što doniraju lokalnu hranu te sudjeluju u logistici kampa. To je i svojevrsna misijska dimenzija jer na taj način ulazimo u interakciju s ljudima i zajednički se približavamo Kristu”, zaključio je Vitomir Šimić.

Eko kamp “Lastovo” / Foto: p. Mislav Skelin

 

Udruga Magis 2019.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja