Budi dio naše mreže

Ljubljana je ovih dana mjesto održavanja 46. Europskoga susreta mladih u duhu Zajednice iz Taizéa. Mladi su došli na poziv Biskupske konferencije, a Susret se odvija u suradnji s Ljubljanskom nadbiskupijom, Crkvama različitih denominacija i civilnim vlastima.

/ hjb

Sudionici su došli iz 48 zemalja, a najviše su zastupljene Poljska, Njemačka, Italija, Francuska, Ukrajina i Mađarska. Svakodnevni program od 28. prosinca uključuje zajedničku molitvu u podne u deset crkava u središtu grada i večernju u Areni Stožice te niz radionica na različite teme vezane uz vjeru, solidarnost i kulturu.

Taize Ljubljana/Katoliška mladina

Svake večeri prior Zajednice iz Taizéa brat Matthew iznosi razmišljanja nadahnuta “Pismom 2024.” koje je pod naslovom “Putujemo zajedno” objavljeno u vrijeme susreta. Više crkvenih poglavara, uključujući papu Franju, patrijarha Bartolomeja i nadbiskupa Justina Welbyja, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i predsjednika Europske komisije poslalo je pozdrave sudionicima Susreta.

Taize Ljubljana/Katoliška mladina

Dana 30. prosinca, u nazočnosti predsjednika Slovenije i drugih predstavnika političkih i crkvenih vlasti zemlje, brat Matthew je najavio da će sljedeći europski susret, etapa Hodočašća povjerenja, u isto vrijeme sljedeće godine održati u Tallinnu, glavnom gradu Estonije. A 31. prosinca, za vrijeme posljednje večernje molitve, pozvat će mlade da vide koje inicijative mogu poduzeti kao hodočasnici mira danas.

Taize Ljubljana/Katoliška mladina

Na konferenciji za medije povodom Europskog susreta mladih u Ljubljani, prior Zajednice iz Taizéa brat Matthew je naglasio da “mladi iz Slovenije već godinama u velikom broju sudjeluju na europskim susretima koje priprema naša Zajednica. S velikim smo zadovoljstvom zato prihvatili poziv Slovenske biskupske konferencije u bliskoj suradnji s Ljubljanskom nadbiskupijom, uz potporu Evangeličke crkve u Sloveniji i u vezi sa Srpskom pravoslavnom i Makedonskom pravoslavnom Crkvom i drugim kršćanskim zajednicama u gradu.”

Taize Ljubljana/Katoliška mladina

46. Europski susret mladih dio je hodočašća povjerenja na Zemlji koje je 1970-ih započeo brat Roger, osnivač naše zajednice. Svrha i cilj ovih susreta je okupiti mlade ljude, posebice iz Europe, i pružiti im priliku da iskuse takav život Crkve u urbanoj sredini kao gostoprimstvo lokalnih zajednica. Ovaj znak jedinstva i pomirenja, koje susret predstavlja u našem europskom kontekstu, izražava čežnju mnogi mladi ljudi, budući da dolaze iz različitih naroda i crkvenih sredina.

Taize Ljubljana/Katoliška mladina

Pismo za 2024. koje koristimo za sastanke u Taizéu i drugdje ima naslov “Zajedno na putu”. Refleksije u njemu predstavljaju putokaz koji počinje sa “Slušati”, a završava sa “Zajednički put u današnjem svijetu”. Ovo pismo i na susretu u Ljubljani predstavlja temelj za susrete u župama domaćinima i za večernje molitve. U pismu se postavljaju pitanja o smislu slušanja, o putu s Isusom koji ne isključuje nikoga, o tome da smo dovoljno skromni da ne želimo nametati svoje ideale, i o kako se patnja može prenositi na narode koji su generacijama iskorištavani i ponižavani. U tom smislu, Pismo se u ekumenskom kontekstu blisko podudara sa sinodalnim procesom u Katoličkoj Crkvi.

Taize Ljubljana/Katoliška mladina

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja