Budi dio naše mreže

Salesianine odgojne večeri (SOV) održale su se 28.11. po prvi put u Splitu u salezijanskom oratoriju Don Bosco na Kmanu. Tema odgojnog susreta bila je „Najbolji način da se dijete upropasti“. Pogled iz perspektive struke i iskustva iz prakse iznijeli su don Mihovil Kurkut, realitetna psihoterapeutkinja Maja Jakšić i socijalni pedagog Toni Maglica.

/ im

Don Mihovil Kurkut uveo je okupljene u susret i pohvalio pritom salezijanski rad sa splitskom djecom. Istaknuo je važnost prakse koja roditelju daje nezamjenjivo iskustvo. Često nam se čini kako je teorija lako primjenjiva kada nemamo djecu dok se situacija mijenja kada
postanemo roditelji.

Maja Jakšić, psihoterapeutkinja, osvrnula se na sveprisutni popustljiv odgoj koji dominira među današnjim roditeljima. Naglasila je njegovu upitnost budući da je epidemija popustljivog odgoja rezultirala transferom prelaska autoriteta s roditelja na djecu. Popustljiv odgoj definirala je kao onaj koji zanemaruje djecu istovremeno ostvarujući trenutačne želje djece.

Važna roditeljska metoda je dosljednost i usklađenost koja sprječava dječje probijanje roditeljskih granica.

“Nikada nije kasno za promjenu i postavljanje granica. Najveći problem u granicama je taj što su roditelji neodlučni i ambivalentni. U takvim situacijama dijete testira svaku stavku i uporno je, a roditelji postaju umorni. Važna roditeljska metoda je dosljednost i usklađenost koja sprječava dječje probijanje roditeljskih granica.”

Toni Maglica, profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu, ukazao je na povezanost popustljivosti poremećaja u ponašanju i problemima s mentalnim zdravljem djece. Naime, naglasio je kako mala djeca traže čvrste granice i konkretne zadatke u kojima roditelj komunicira jasno i glasno. Kako dijete raste potrebno je popuštati granice, budući da se one prirodno razbijaju i popuštaju zbog adolescentske želje da budu odrasle osobe.

Nedopuštanje djeteta da upozna neugodne emocije i tako razvije psihološki imunitet stvara depresivne i anksiozne ljude.

“Postavljanje granica važno je za djecu jer time ona dobivene kriterije i vrijednosti kasnije samostalno slažu. Postavljanje granica služi za odgoj i preuzimanje odgovornosti. Danas je prisutan prezaštitnički koncept odnosa prema djeci u kojem roditelji previše bdiju nad djecom i rade umjesto njih. Nedopuštanje djeteta da upozna neugodne emocije i tako razvije psihološki imunitet stvara depresivne i anksiozne ljude.”

Prvi Salesianin odgojni susret u Splitu privukao je velik broj zainteresiranih koji su odazivom i ispunjenjem cijele kmanske dvorane oratorija pokazali kako je Split željan i potrebit ovakvih tribina i tema. Vjerujemo kako će nadolazeći odgojni susreti nastaviti otvarati bitne društvene i odgojne teme te obogaćivati naše društvo.

Sljedeći susret će biti 25. siječnja 2023. u Zagrebu s temom: Kako nam igranje pomaže u odgoju djece?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja