Budi dio naše mreže

"Dođi, o Bože milosni, mirom nas svojim pohodi" - Serafin Mičić

Nakon poetsko-glazbenih serijala „Božić u stihu“ i „Lirika Križa“ u vremenu došašća donosimo vam stihove kojima pjesnici izražavaju svoje iščekivanje Kristova rođenja. Autor serijala također je književni kritičar, antologičar i povjesničar Božidar Petrač. Jedan od odabranih pjesnika je i svećenik Serafin Mičić.

/ Božidar Petrač/mb

Pjesnik Serafin Mičić rođen je 1913. u Punti Miki kraj Zadra, a umro je 2002. u Zadru. Klasičnu gimnaziju pohađao je u sjemeništu na otoku Galovcu kraj Preka i u Zagrebu. Studij teologije završio je na zagrebačkom Bogoslovnom fakultetu, a 1937. bio je zaređen za svećenika. Kao kapelan i župnik službovao je u više mjesta, a predavao je i hrvatski jezik i književnost u Biskupijskom sjemeništu u Pazinu. Posljednje godine života proveo je u samostanu sv. Mihovila u Zadru. Objavio je dvije zbirke pjesama Aureole i Zvjezdane vigilije koje je predgovorom popratio Zvonimir Mrkonjić. Dok se u prvoj zbirci mogu čitati pjesme koje su uglavnom na tragu hrvatske međuratne lirike, u drugoj zbirci riječ je ipak o drukčijem, modernijem pjesničkom izrazu. Iako jednostavne, iako i rimovane, kao da ih izražava suvremeniji pjesnički senzibilitet.

Nedjeljko Mihanović ocjenjuje kako pjesnik „eshatološku spiritualnost objedinjuje s impresionističkom percepcijom prirode, u kojoj otkriva tragove Božje nazočnosti i svjetlo ljepote“, dok poeziju doživljava „odsjevom božanskoga bića koje se očituje u prirodi“. Mičić je pjesnik smirene i tihe intonacije, koja baštini duh franjevačke poniznosti i evanđeoskoga ideala ljubavi prema čovjeku. Pjesnički izraz mu je prožet jednostavnom metaforičnošću i skladnim ritmom. U pjesmi Pjevajte sada koju smo čuli, kao da odjekuju navještajne riječi proroka Izaije, ali i riječi kojima završava Ivanovo Otkrivenje: „Amen! Dođi, Gospodine Isuse!“ U vremenu došašća spominjemo se i Njegova prvog dolaska i očekujemo Njegov drugi dolazak. Mičićevi stihovi pjevaju se notno prema koralu 1723 i pjesma se često pjeva u crkvama tijekom došašća.

Pjevajte sada

Pjevajte sada zanosno,

nebo i modri vrhovi!

Nek nam gore provru medom

rode pravdom:

skoro će doći Spasitelj

pomoći bijednim ljudima.

Dođi, o Bože milosni,

mirom nas svojim pohodi

da se tebi čista srca radujemo.

Ustani, Bože svemoćni,

vodi nas putem spasenja.

O da se maknu planine,

plava nebesa rastvore.

Dođi, Bože, kaži nama lice svoje.

Gospode, nemoj kasniti:

smiluj se puku svojemu.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja