Budi dio naše mreže

Etnografski muzej u Zagrebu otvara izložbu božićnih jaslica pod nazivom 'X. smotra Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica' u četvrtak, 26. studenog.

/ Mislava Bišćan i Vesna Bihar

“Kao i sve druge tradicije, i običaji i načini proslavljanja Božića u stalnoj su mijeni, pa se tako protokom vremena mijenjaju i božićne jaslice. Ova mijena uvjetovana je različitošću dostupnih materijala i tehnika izrade dok stil, mjesto te način izrade odražavaju duh i ukus vremena u kojem su nastale”, stoji u najavi ove zanimljive izložbe.

Autor jaslica: Danijel Šimunović / Foto: Nina Koydl

Izložba  je realizirana u suradnji s Udrugom prijatelja hrvatskih božićnih jaslica, a predstavlja izbor božićnih jaslica koje su izradili njeni članovi. Udruga je osnovana 2004. godine u Zagrebu, a od svog osnutka bilježi bogatu izložbenu djelatnost u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Jaslice izradila Ana Čižmek / Foto: Nina Koydl

“Ovdje se radi o suvremenom jasličkom stvaralaštvu. To su suvremene jaslice članova Udruge i na izložbi možete vidjeti njihov rad i djelovanje proteklih 16 godina”, rekla je kustosica izložbe Danijela Križanec-Beganović.

 

Marko Lujo i Mirjana Škreblin Lujo / Foto: Nina Koydl

“Jaslice su se od početka i danas izrađivane od različitih materijala, ili onoga što imaju iz svoje okoline” istaknula je Križanec-Beganović.  Danas je dostupnost različitih materijala zaista nepregledna, dodala je.  “A od tih neobičnih materijala na ovoj izložbi možda bih mogla istaknuti jaslice koje su načinjene od šećera. One su postavljene u jednoj velikoj staklenoj zdjeli, ali njihovi osnovni elementi tih jaslica izrađeni su od šećera. To su jaslice Rozalije Kurjaković. Ove koji ćete moći vidjeti na izložbi su iz 2018. godine.”

U izradi jaslica vidim vrlo su popularni prirodni materijali, serija materijala kao što je lišće kukuruza, pa recimo češeri, kora drveta, vuna ne upredena i tako dalje. I onda ih oni sklapaju u nekakve cjeline i na taj način oblikuju i kulise tih jaslica, ali isto tako i likove.

Šnajder Foto: Nina Koydl

 

Verica Kovač / Foto: Nina Koydl

Pa recimo šeširi kora drveta i tako dalje i onda oni sklapaju to puna ona ne upredena ono oni to shvatio nekakve cjeline na taj način obliku i kulisa i tih jaslica ali isto tako i likove iz kao i sve druge tradicije i obične i načini proslavljanje Božića u stalnoj su njeni pa se tako protokom vremena mijenjaju i božićne jaslice ovo mi je na uvjetovani različito što su dostupnih materijala i tehnike izrade dok stil mjesto te način izrade održavaju duh i ukus vremena u kojem su nastale

Stjepan Kulfa / Foto: Nina Koydl

Izložbu 10. smotre Udruge prijatelje hrvatskih božićnih jaslica možete razgledati do 6. siječnja 2021. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja