Budi dio naše mreže

Uredništvo "Vijenca" zadnja tri broja pripremilo je prvi put izvan redakcije u zgradi Matica hrvatska, koja je oštećena u potresu. Unatoč tim nepovoljnim okolnostima, uključujući pandemiju, autori i urednici "Vijenca" ponudili su relevantne i aktualne sadržaje iz područja kulture, umjetnosti i društva, a "Vijenčevi" kolumnisti pripremili su dublje analize aktualnih kriza iz različitih vizura.

/ mp

U online promociji “Vijenca” održanoj u četvrtak, 30. travnja sudjelovali su: akademik Viktor Žmegač, kolumnist “Vijenca”, prof. dr. sc. Danijel Labaš, Odjel za komunikologiju Fakulteta hrvatskih studija, prof. dr. sc. Dragan Damjanović, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Goran Galić, glavni urednik “Vijenca”.

Predstavljajući posljednja broja “Vijenca” Goran Galić istaknuo je kako je cijelu redakciju “Vijenca” pandemija koronavirusa poslala kući, a potom je zbog kobnog potresa redakcija ostala bez svog doma.

“Iako smo imali pripremljene intervju i prikaze knjiga, odlučili smo pripremiti nove i relevantne tekstove. Stoga smo pozvali naše autore da promisle o aktualnom trenutku, o onom što tišti kulturu u ovom trenutku. Sretan sam što su naši autori odgovorili na taj izazov”, poručio je Galić.

Prof. dr. sc. Danijel Labaš istaknuo je važnost uloge novinara u ovim teškim okolnostima.

“Ovih dana svi smo posebice ovisni o novinarima. Mediji u doba krize pokazuju veliku ozbiljnost i veliko razumijevanje za naše društvo. Promatrajući današnju situaciju stanja u novinarstvu, mogu reći da su novinari na visini zadatka trenutno. Zadovoljan sam što je ‘Vijenac’ u zadnja tri broja donijelo vrlo zanimljive teme te da se uredništvo pokazalo sposobno se prilagoditi novoj situaciji”, istaknuo je Labaš.

Govoreći o posljednja tri broja “Vijenca” prof. dr. sc. Dragan Damjanović istaknuo je da je kao povjesničar umjetnosti zbog potresa imao potrebu javno reagirati u vidu članaka u “Vijencu” kako bi progovorio o važnosti kulturne baštine koja je oštećena ili trajno uništena u Zagrebu zbog nedavnog potresa.

“U svojoj kolumni ‘Nakon potresa’ pisao sam o stradavanju južnog tornja zagrebačke katedrale, nastojeći pokazati da je to slika koja je obišla svijet te da je zapravo baština simbol grada važna za budućnosti. Potom sam nastavio pisati općenito govoreći o posljedicama potresa, odnosno koje su sve građevine stradale. Pisao sam i o potrebi očuvanja arhitektonskih dekoracija na pročeljima zagrebačkih zgrada. Naime, pročelja koja su stradale u potresu završila su na odlagalištu Jakuševac što smatram neprimjerenim. Ako se misli ići u obnovu tih pročelja potrebno nam je znati kako su ona izgledala”, poručio je Damjanović.

Akademik Viktor Žmegač naglasio je kako je ono što su Goran Galić i njegova ekipa napravili graniči sa čudom.

“Kulturnoj javnosti ‘Vijenac’ je poznat te ga ne treba posebno predstavljati, ali itekako treba istaknuti kako su se brojevi pojavili na kioscima bez zakašnjenja. To je izvanredan rezultat. Posebno priznanje zaslužuje ovaj aktualistički i specijalistički časopis jer je reagirao na suvremeni trenutak brojnim analitičkim člancima”, poručio je Žmegač.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja