Budi dio naše mreže

Na dugom popisu dragocjenosti koje Riznica čuva nalaze se moćnici svetaca, liturgijsko ruho i posuđe, nadgrobne ploče, slike i ikone, matrikule splitskih bratovština i rukopisi koji se odnose na crkvene obrede.

/ hk

U samom srcu Splita, u palači poznatoj pod nazivom Skočibučić-Lukaris danas se nalazi Riznica splitske katedrale. Prenamjena prostora palače u muzejski prostor trajala je oko 17 godina, a 30. rujna 2020., na blagdan sv. Jeronima, nova je Riznica splitske prvostolnice svečano otvorena i time postala centar sakralne umjetnosti na ovom dijelu Hrvatske.

Muzejski prostor zastupljen je na prizemlju i dva kata, a inventar Riznice proteže se od antike pa sve do druge polovice 18. stoljeća. Na dugom popisu dragocjenosti koje Riznica čuva nalaze se moćnici svetaca, liturgijsko ruho i posuđe, nadgrobne ploče, slike i ikone, matrikule splitskih bratovština i rukopisi koji se odnose na crkvene obrede. Tu je i faksimil najstarije hrvatske knjige – Splitskog evangelijara, čiji se izvornik također planira izložiti posjetiteljima.

Također, Riznica splitske katedrale sudjelovala je 29. siječnja 2021. u digitalnoj Noći muzeja te virtualno predstavila neke od svojih eksponata. Pogledajte video Tiskovnoga ureda Splitsko-makarske nadbiskupije o Riznici splitske katedrale i upoznajte se s bogatstvom njezina inventara. Tekst video sadržaja pripremila je Ana Vukas Belas, mag. edu. pov. umj., a tekst je čitao Stjepan Ljubić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja