Budi dio naše mreže

Nakladnička kuća Verbum je u četvrtak, 18. veljače, na konferenciji za medije predstavila knjigu "Praznovjerje razvoda". Na konferenciji sudjelovali su dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

/ mp

Nastavljajući objavljivanje djela G. K. Chestertona nakladnička kuća Verbum objavila je Praznovjerje razvoda, vrlo intrigantu knjigu ovog poznatoga autora, jednoga od najpoznatijih i najvještijih pisaca 20. stoljeća.

Kada je prije više od stotinu godina napisao ovu knjigu G. K. Chesterton se nadao da će biti zaboravljena, tj. da više neće biti potrebna jer će njome uspjeti potaknuti ljude da brak drže nerazrješivim, a razvod nezamislivim. Jer, kako ističe Chesterton, čovjekovo najprirodnije stanje jest bračno stanje, ono stanje kad jedno postaje dvoje. Brak je normalna stvar. Ne bi trebalo biti nužno braniti ono što je normalno. Ne bismo trebali isticati da je, kad potkopavamo temelje našega društva, ono u opasnosti od urušavanja. A opet, ta očita istina očigledno je skrivenija no ikada.

Stoga ova knjiga ne samo da nije zaboravljena, nego je važnija no što je ikada bila. Njezina je poruka i duboka i aktualna.

Chesterton je proročanski upozorio: „Sasvim jasna posljedica lakomislena razvoda bit će lakomislen brak. Ako se ljudi mogu rastaviti bez ikakva razloga, tada će im biti još lakše združiti se bez ikakva razloga.“

Premda je Chestertonovo upozorenje da će banaliziranje rastave voditi k banaliziranju braka i zajedničkoga života, a u konačnici uništenju obitelji kao takve prošlo nezapaženo, danas bolje no ikada vidimo koliko je bio u pravu. Zato je ova jasna i živahna  obrana normalnoga i dalje svježa i poticajna.

U ovoj knjizi Chesterton se usredotočuje na praktične, povijesne i društvene razloge ulaska u brak, postavljajući kao glavnu tezu da raspad obitelji vodi k raspadu društva.  Moderni svijet pokušava opisati razvod kao slobodu. No, Chesterton tu zaoštrava i kaže da moderni svijet poznaje samo dvije vrste slobode: samoubojstvo i razvod. „U današnje vrijeme možemo osobito čuti dva očajna savjeta: sloboda od života i sloboda od ljubavi.“ No Chesterton, „princ paradoksa“, naglašava i pouku ovih izvrsnih, provokativnih eseja, a to je da su upravo život i ljubav dvoja vrata koja uvijek treba držati otvorenima.

Dale Ahlquist, predsjednik Društva Gilberta Keitha Chestertona u svom predgovoru hrvatskom izdanju knjige naglasio je da je potrebno da se vratimo i iznova razmotrimo Chestertonove riječi. Uvjerimo se još jednom da je bio u pravu, budemo zadivljeni i zahvalni. Nikada nije prekasno poslušati proroka, nikada nije kasno istinski živjeti ljubav, zaključuje Ahlquist.

Knjiga Praznovjerje razvoda u prijevodu Nikole Bolšeca dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o knjizi možete saznati više na linku ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja