Budi dio naše mreže

Kolumbijska Facebook stranica pod nazivom By the Hand of Padre Pio objavila je nekoliko fotografija podvodnog brončanog kipa zagonetnog stigmatičara i sveca iz 20. stoljeća - sv. Padre Pia. Ovo veliko postignuće prati tradiciju podvodnih skulptura diljem svijeta, koja datira još iz antičkih grčkih vremena, kada su predkršćani tražili zaštitu mornara kroz kipove bogova.

/ md

Otok Tremiti mali je arhipelag uz obalu planine Gargano u južnoj Italiji. Na spomendan preminuća Sv. Franje, 3. listopada 1998., bio je domaćin blagoslovljena događaja – kipar po imenu Mimmo Norcia postavio je kip Padra Pija koji oduzima dah, izvijestila je Aleteia.

Iako postoje stotine, ako ne i tisuće, kipova Padra Pija diljem Italije, niti jedan se ne može usporediti s ovim, koji je postavljen na morsko dno, na dubini od 14 metara.

Kip ima 80-centimetarsko fleksibilno postolje te se smatra jednim od najimpresivnijih podvodnih kipova na svijetu. Osim njegove veličine, komplicirana inženjerska operacija potrebna za njegovo potapanje bila je izvanredan podvig. No, završetak ovog umjetničkog djela bio je san koji je Norcia – talijanski kipar koji je odrastao u blizini planine Gargano (gdje je Padre Pio živio većinu svog života), dugo vremena kultivirao. U intervjuima je govorio kako voli Padra Pija, more, Gargano i otočje Tremiti. Istaknuo je kako je od mladosti imao želju stvoriti ono što je nazvao „čudom podmorja“.

Iako su ovi podvodni kipovi vidljivi jedino roniocima, u duhovnom smislu poruka ostaje ispod površine, na određeni način zastrta, odražavajući prirodu samoga Boga. On je uvijek prisutan, iako je uglavnom skriven.

Ovo veliko postignuće prati tradiciju podvodnih skulptura diljem svijeta, koja datira još iz antičkih grčkih vremena, kada su predkršćani tražili zaštitu mornara kroz kipove bogova.

Odnedavno u Italiji postoji tradicija gradnje kipova Krista pod vodom. U Portofinu se nalazi podvodni “Krist podmorja”, dok se u Tarantu nalazi “Krist mora”. Zanimljivo je da je isti kalup korišten za izlijevanje brončane statue u Portofinu doveden u Sjedinjene Države kako bi se replicirala kopija, koja je sada potopljena uz obalu Floride.

U objavi stoji slijedeće:

Jeste li znali?

Na dnu mora nalazi se kip Padre Pija.

Položaj kipa uz obalu otoka Tremiti zamišljen je kao idealan prikaz snažnog poziva na vjeru koji, čak i usred olujnih voda, uvijek može zasjati prozirnom svjetlošću: predstavlja Božji dar uronjen u ocean.

Njegova struktura, križ, podsjeća na poniznost i jednostavnost ovog fratra koji u svojoj kontemplativnoj samoći drži otvorene ruke i okolini donosi dašak svetosti, mira, ljubavi i milosrđa koji su bili stupovi Očeve duhovnosti. 

Sveti Padre Pio, moli za nas!

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja