Budi dio naše mreže

Muzej bl. Alojzija Stepinca će u petak prigodnom izložbom i izlaganjem predstaviti prvog ravnatelja i organizatora Dijecezanskoga muzeja u Zagrebu dr. Kamila Dočkala. Uz izložbu, direktor Dijecezanskog muzeja mons. Nedjeljko Pintarić će u 18 i 45 održati predavanje 'Dijecezanski muzej zagrebačke nadbiskupije - životno djelo mons. dr. Kamila Dočkala (1879. -1963.)'. Organizirano je i više vođenih obilazaka Muzeja bl. Alojzija Stepinca pod vodstvom Tomice Plukavca.

/ mb

Prošle godine obilježavala se 140. obljetnica rođenja dr. Kamila Dočkala, a ove godine 135. obljetnica doseljenja u Hrvatsku te 100. obljetnica imenovanja kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog i prelatom Njegove Svetosti pape Benedikta XV, kako prenosi Zagrebačka nadbiskupija.

Dr. Kamilo Dočkal, jedan od važnih suradnika dr. Antuna Bauera i dr. Alojzija Stepinca, rođen je 30. prosinca 1879. u mjestu Brodek kraj Prerova (Moravska), u Češkoj, od oca Franje i majke Franjice rođ. Pospišil, koji su 1885. doselili sa svojom djecom u Ivanovčane, mjesto kraj Bjelovara. Kamilo je nakon svršenih četiri razreda srednje škole u Bjelovaru, više razrede polazio u Varaždinu i Zagrebu, a maturu je položio s odličnim uspjehom u zagrebačkoj Gornjogradskoj gimnaziji.

Mudroslovnu i bogoslovnu temeljnu naobrazbu stekao je na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu te je 1902. zaređen za svećenika, u vrijeme nadbiskupa Jurja Posilovića. Sjemenišni poglavari odmah su ga nakon ređenja poslali na daljnji studij te je primljen u bečki zavod Sv. Augustina (Augustineum), a sveučilišna predavanja pohađao je na Bečkom sveučilištu iz mudroslovlja i bogoslovlja. Godine 1906. promaknut je i proglašen doktorom bogoslovlja. Nakon toga vraća se u Zagreb gdje je djelovao na brojnim područjima crkvenog i kulturnog djelovanja, a osobito u očuvanje sakralne baštine Zagrebačke nadbiskupije.

Dr. Kamilo Dočkal preminuo je 7. kolovoza 1963. u Zagrebu, u 84. godini života, a nadbiskup Franjo Šeper predvodio mu je sprovodne obrede u kaptolskoj arkadi na Mirogoju.

Akademik Ante Sekulić o njemu je zapisao „Kamilo Dočkal pripada brojnoj skupini obrazovanih svećenika koji su svoje sposobnosti utkali u duhovni, znanstveni i uljudbeni život Crkve i Naroda, uvijek zauzeti za boljitak i napredak društva i zajednice u kojoj su se kretali, boravili i živjeli. No, kanonik Dočkal je izniman u toj skupini svojim životopisom, svojim uljudbenim i društvenim širokim obzorima, neobično plodnim i brižnim savjesnim i pouzdanim znanstvenim radom. Učinkovita, plodonosna je njegova zauzetost za skupljanje i čuvanje crkvene baštine, uključenost u vjerničko-društveni život svoga doba, njegova duhovna, svećenička i znanstvenička dosljednost i postojanost u osobnom životu.“ Crkveni povjesničar mons. dr. Stjepan Kožul, ističe u opsežnom prikazu djelovanja Dijecezanskog muzeja da „zamisao i ostvarivanje Dijecezanskog muzeja u Zagrebu pripada njegovom prvom ravnatelju, mons. dr. Kamilu Dočkalu … jer bez njega ne bismo imali ovako vrijednu kulturnu ostavštinu“.

Svečano otvaranje Dijecezanskog muzeja dogodilo se 8. studenoga 1942. godine, u nazočnosti velikog broja uglednika, na čelu sa zagrebačkim nadbiskupom dr. Alojzijem Stepincem i predstavnikom Svete Stolice Giuseppeom R. Marconeom.

Nazočni su se upisali u “Spomen knjigu Diecezanskog muzeja Nadbiskupije zagrebačke”. Pri dnu treće stranice potpisali su se dr. Kamilo Dočkal kao ravnatelj i Stanko Senčić kao izaslanik Dijecezanskog muzeja, uz opasku, „zamišljeno i početo 20. VII. 1939. – 8. XI. 1942.”.

Danas su eksponati Dijecezanskoga muzeja zatvoreni za javnost, ali je muzej otvoren za suradnju sa svim zainteresiranim ustanovama i pojedincima, osobito onima koji istražuju povijest i sakralnu umjetnost. Surađujući s drugim ustanovama Dijecezanski muzej je svojim eksponatima sudjelovao na brojnim izložbama, nacionalnim i međunarodnim, predstavljajući bogatu baštinu Zagrebačke nadbiskupije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja