Budi dio naše mreže

Spomen-zbirka blaženog Alojzija Stepinca otvara svoja vrata u Noći muzeja u petak koja se održava na temu "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost". Muzej smješten uz zagrebačku katedralu bit će otvoren za posjetitelje od 18 do 23 sata. Stručna vodstva bit će u terminima 18.30, 20 i 21.30 sati.

/ mp

Zagreb

Muzej blaženog kardinala Alojzija Stepinca predstavlja javnosti brojne dokumente i predmete kojima se za života služio kardinal Stepinac, dva umjetnička poprsja te fotografije vezane za njegov život i djelovanje.

Kako nam je otkrio direktor Muzeja blaženog Alojzija Stepinca Nedjeljko Pintarić, ta ustanova od 2015. sudjeluje u “Noći muzeja”.

“Kako bi bili povezani s temom manifestacije posjetitelji će prilikom dolaska u muzej vidjeti velike dokumene i fotografije vezane uz život kardinala Stepinca, a bit će prikazane na kuli Nebojan u sklopu koje se nalazi muzej. Muzej posvećen blaženom kardinalu Stepinca otvoren je 2007. godine, a godišnje ga posjeti 20 tisuća ljudi”, istaknuo je Pintarić.

U muzeju se mogu razgledati dokumenti koji prate kardinalov život od krštenja do smrti, tj. od krsnog lista do vlastoručne oporuke, osobitu pozornost privlače spisi koji otkrivaju njegovo zauzimanje za progonjene u II. svjetskom ratu među kojima je i pismo srpskoga pravoslavnog svećenika te spisi kao što su nalog ondašnjega javnog tužitelja Jakova Blaževića za kardinalovo uhićenje i pretres nadbiskupskog dvora.

Od osobnih predmeta predstavljenih javnosti osobitu pozornost privlače crveni “lajbek” što ga je kardinalova majka Barbara dala mladome sinu kad je išao na svjetski orlovski slet u Brno 1922. godine, te kardinalski grimiz koji nikada nije obukao a za njega su ga nabavili hrvatski iseljenici iz Sjedinjenih Američkih Država, ali mu ga zbog “željezne zavjese” nikada nisu mogli predati.

Pozornost posjetitelja zacijelo će privući i kamenje kojim je bio nakon rata napadnut prilikom pokušaja atentata u Zaprešiću, a koje su dosad čuvale sestre karmelićanke u Brezovici.

Izložene fotografije dokumentiraju Stepinčev rodni kraj, obitelj iz koje je potekao, njegove bogoslovske, svećeničke i biskupske dane, suđenje na montiranom procesu, zatočeništvo u Krašiću, veličanstveni oproštaj u katedrali 1960. godine, postupak za njegovo proglašenje blaženim i počast koju mu je iskazao Ivan Pavao II. pohodivši njegov grob.

Katalog Muzeja blaženog Alojzija Stepinca pogledajte OVDJE.

Ružić

Crkva Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Ivana Meštrovića, neformalno Meštrovićev mauzolej, u selu Ružiću također je otvorena za posjetitelje od 18 do 22 sata. Osnovnu ideju i koncepciju građevine dao je Ivan Meštrović, koji je i investitor. Meštrović je osmislio građevinu kao spoj memorijalnoga, umjetničkoga i sakralnoga. U formalnom i arhitektonskom smislu građevinu karakteriziraju određeni elementi antičke tradicije i obilježja secesije, uz istodobno približavanje suvremenoj, oblikovno i funkcionalno pročišćenoj arhitekturi.

Široki Brijeg

Noći muzeja pridružila se i Bosna i Hercegovina. U širokobriješkom Franjevačkom muzeju i galeriji manifestacija će trajati od 18 sati pa sve do ponoći, a ovom prigodom bit će organizirana tri događaja.

U izložbenom prostoru Galerije bit će postavljena izložba radova studenata Grafičkog dizajna s kolegija Vizualnih komunikacija Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo. Bit će izloženi plakati koji su nastali na kolegiju Vizualne komunikacije, u selekciji voditelja kolegija profesora Bojana Hadžihalilovića i višeg asistenta Sandra Drinovca te nekoliko video uradaka.

Drugi dio Noći muzeja uključuje Stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg koji je otvoren 6. listopada 2015. godine, a od prošle godine proširen računalno-generiranim tekstovima i slikama, odnosno uz pomoć proširene stvarnosti. Stalni likovni postav sadrži 230 radova, zastupljena su 203 autora, a pokriva razdoblje od sredine XIX. stoljeća do godine 2015.

Treći događaj u sklopu Noći muzeja u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu bit će predavanjeprof. Bojana Hadžihalilovića o temi “Kreativnost na ALU Sarajevo“.

Inače, ovo je druga godina da Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg sudjeluje u Noći muzeja.

Gorica

I u Franjevačkoj arheološkoj zbirci “Sv. Stjepan Prvomučenik” Gorica u Općini Grude organizatori su priredili bogat kulturni program s četiri događaja, a koji će trajati od 18 do 23 sata.

Program će u 18 sati započeti predstavljanjem knjiga pokojnog fra Vjeke Vrčića, dugogodišnjega skupljača umjetnina u Staroj Imoti i osnivača i kustosa muzeja i zbirke Franjevačkoga samostana u Imotskom. Bit će predstavljene knjige: “Plemena Imotske krajine”, “Vrgorska krajina”, “Župe Imotske krajine”, “Odjeci” i “Neretvanske župe”.

Nakon toga, u 19 sati predviđeno je otvorenje humanitarne prodajne izložbe slika u Galeriji u Gorici. Slike su s Likovne kolonije koja je u Gorici održana u ljeto 2018. godine u čast Zvonku Bušiću Taiku.

Poslije svečanog otvorenja spomenute humanitarne izložbe, od 20 do 23 sata bit će omogućeno razgledavanje Hrvatske franjevačke arheološke zbirke “Sv. Stjepan Prvomučenik” Gorica te razgledavanje arheoloških iskopina, ranokršćanske bazilike i baptisterija s krsnim zdencem u Staroj crkvi u Gorici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja