Budi dio naše mreže

Muzeju za umjetnost i obrt, a time i svim građanima grada Zagreba i Republike Hrvatske donirana je slika „Bogorodica s Djetetom“. Riječ je o remek-djelu hrvatsko-talijanskog majstora Andrije Medulića Schiavonea, koju daruju američki Hrvat Dinko Podrug i Nacionalna federacija kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca. 

/ Katarina Varenica

Bogorodica s djetetom prva je i jedina međunarodno verificirana slika Andrije Medulića. Hrvatskoj javnosti prvi je put predstavljena prije 5 godina uključenjem u Stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt zahvaljujući američkom Hrvatu, kolekcionaru i psihijatru iz New Yorka Dinku Podrugu koji je sliku kupio prije nekoliko godina u tamošnjoj aukcijskoj kući Sotheby’s.

21.12.2017. // Foto: Borna Filić/PIXSELL

Doktor Podrug je odmah imao ideju da će sliku donirati nekom hrvatskom muzeju. U tome mu je pomogla Nacionalna federacija kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca.

“Kao sakupljač slika tražio sam najbolji način kojim bi se slika prenijela, odnosno donirala u Hrvatsku. Partnere sam našao u Nacionalnoj federaciji kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca. Organizirali smo mehanizam po kojem hrvatski državljanin može pokloniti nešto Nacionalnoj federaciji kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca i na to dobiti poreznu olakšicu. Nakon što je to najmanje, po zakonskoj regulaciji, u posjedstvu tri godine u Nacionalnoj federaciji, nakon toga može biti donirano. Zato je ova slika do sada bila “na posudbi” u MUO, a od danas je u trajnom vlasništvu. Iako sam ja odmah imao namjeru donacije, jer je bolje da je u nekom muzeju, a ne u mojoj dnevnoj sobi, trebalo je ispoštivati zakonsku regulativu”, istaknuo je dr. Podrug.

“Važno mi je da se stvorio mehanizam po kojem će i drugi ljudi moći darovati djela. Trenutačno je još desetak slika “na čekanju” i uskoro bi se mogle naći u hrvatskim muzejima.”

Dr. Podrug ističe da je za kupnju i pronalazak Medulića zaslužna njegova kći Iva koja je prije 20-ak godina upisala studij povijesti umjetnosti.

“Slikarstvo me oduvijek zanimalo, ali me kći naučila malo bolje bolje gledati slike. Otkrili smo da stari majstori, u usporedbi sa suvremenima nisu uopće toliko skupi. Prije nekih 13 godina smo bili vrlo sretne ruke da smo u aukcijskoj kući Sotheby’s pronašli sliku i kupili je”, ističe Podrug te nadodaje da ga stari majstori, koje skuplja, zanimaju i zbog toga jer su se u to vrijeme dogodile najveće revolucije u slikarstvu i jer upravo stari majstori pokazuju kako su Europljani u to vrijeme doživljavali svijet oko sebe.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović je zahvalio uglednome američkom Hrvatu Dinku Podrugu, na ovoj, kako je rekao, za hrvatsku kulturnu povijest i povijest umjetnosti izuzetno značajnoj inicijativi, “koja govori o vezi hrvatske kulture i Hrvata diljem svijeta”.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Naglasio je kako je ova donacija tek prvi korak koji naviješta novo doba za MUO, koji je privremeno zbog obnove nakon potresa zatvoren te su njegovi postavi dislocirani.

Istaknuo je kako je riječ o remek djelu velikog kasnorenesansnog slikara Andrije Medulića, rođenoga Zadranina koji je rano otišao u Veneciju, čija slika predstavlja za MUO, grad Zagreb i Hrvatsku “veliki kvalitativni pomak i dobitak”.

“Ovu kategoriju i kvalitetu slike Hrvatska do sada nije imala. Ovim činom potpisivanja Ugovora o donaciji, Hrvatska dobiva djelo jednog od sigurno najznačajnijih slikara 16. stoljeća koji je bio spona između Tiziana i Tintoretta i na neki način je uveo manirizam u venecijansko slikarstvo”, rekao je Gašparović.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja