Budi dio naše mreže

Izložba je kruna likovno-pedagoškoga djelovanja Dijane Nazor Čorda, akademske slikarice, više restauratorice-konzervatorice u Hrvatskom restauratorskom zavodu. Radovi u različitim tehnikama svjedoče o visokoj razini dječje kreativnosti.

/ HKM

Izložba “Riznica dječjega stvaralaštva” predstavlja likovno-pedagoško djelovanje Dijane Nazor Čorda kroz iznimne učeničke projekte, radove u različitim tehnikama, suvenire, radove iz primijenjene umjetnosti i dizajna. Izložba je ujedno autoričina donacija odabranih radova Hrvatskome školskom muzeju. Da su dječji radovi koje je prikupila kroz niz svojih originalnih radionica vrijedni čuvanja u muzeju je potvrđeno već samom činjenicom da je za rad s djecom i za osobite zasluge u prosvjeti dobila najviše nagrade (Godišnja državna “Nagrada Ivan Filipović”, 2012. i odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića, 2013.).

Izložba je nastala u organizaciji Hrvatskoga školskog muzeja, a realizirana je u partnerstvu s Etnografskim muzejom iz Zagreba u čijim je prostorima (Trg Mažuranića 14, Zagreb) posjetitelji mogu vidjeti od 1. do 31. listopada 2020.

Riječ je o visokoj razini dječje kreativnosti koja svjedoči pedagoški uspjeh u motivaciji, edukaciji i odgoju djece i mladih za izražavanje u različitim temama, tehnikama i materijalima, prilagođeno dječjoj dobi.

Naši najvjerniji posjetitelji su osnovnoškolci iz cijele Hrvatske!

Njenom donacijom Hrvatskom školskom muzeju bogato dječje stvaralaštvo postalo je trajno kulturno blago Školskoga muzeja. Izložbom se predstaviti iznimni učenički projekti, radovi u različitim tehnikama, suveniri, radovi iz primijenjene umjetnosti i dizajna, kao i digitalna i fotodokumentacija. Na izložbi je predstavljeno autoričino likovno-pedagoško djelovanje i projekti iz odgojno-obrazovnih ustanova te domaćih i međunarodnih festivala.

Zgrada Hrvatskoga učiteljskog doma u kojoj se nalazi Hrvatski školski muzej teško je stradala u potresu i do daljnjega je zatvorena za sve posjetitelje. “Naše izložbe i ostale programe ostvarujemo, kao i u ovome hvalevrijednom primjeru, u suradnji s ostalim zagrebačkim muzejima, odgojno-obrazovnim ustanovama i drugim institucijama”, poručili su iz Muzeja.

Foto: / Hrvatski školski muzej

Hrvatski školski muzej nalazi se u zgradi Hrvatskoga učiteljskog doma od svojega osnutka 1901. Prošle su godine svečano obilježili 130. obljetnicu izgradnje Doma. Tada je istaknuto kako je zgrada ne samo spomenik kulturne baštine, nego i spomenik snage i entuzijazma hrvatskoga učiteljstva. Naime, bio je to prvi učiteljski dom u cijeloj Monarhiji i to su s ponosom davne 1889. isticali učitelji.

No, osvanulo je hladno i tužno zagrebačko jutro 22. ožujka 2020. Već pola sata nakon potresa ravnateljica Štefka Batinić sa zebnjom je ulazila u zgradu. Nije bilo ugodno ući pored upaljena alarma vatrodojave te novoga potresa koji je u 7.01 ponovno pogodio Zagreb. Istoga dana u 20.20 na zgradu je stavljena crvena naljepnica – neuporabljivo. “Kada sam nakon potresa prvi put došla u muzej, cijeli je taj put bio potresan jer sam pješačila od Prilaza Baruna Filipovića, Ilicom, preko Britanskoga trga, Frankopanskom do Trga Republike i našega muzeja kroz porušeni grad”, istaknula je.

Komuniciramo s posjetiteljima i putem društvenih mreža!

“Naši najvjerniji posjetitelji su osnovnoškolci iz cijele Hrvatske. Neizmjerno nam nedostaju i nadamo se da će nam se brzo vratiti. Zbog nemogućnosti otvaranja naših vrata komuniciramo s posjetiteljima, između ostalog, i putem društvenih mreža. Tako smo pokrenuli akciju “SPOMENAR – Školski u očima naših prijatelja” u kojoj smo pozvali naše drage prijatelje da nam pošalju fotografije zabilježene prilikom posjeta Stalnome postavu, našim izložbama i drugim događanjima te poznatim radionicama Školskoga. Također, nastavljamo surađivati s odgojno-obrazovnim ustanovama Hrvatske na prikupljanju i slanju radova na dječje međunarodne natječaje”, poručuju iz Muzeja.

Foto: Hrvatski školski muzej

“U nemogućnosti da posjetiteljima nastavimo predstavljati vrijednu građu našega muzeja i naš rad u zgradi Hrvatskoga učiteljskog doma bili smo prisiljeni obratiti se ostalim zagrebačkim muzejima kao i drugim institucijama. Naišli smo na više nego pozitivan odgovor kolega pa tako prvu planiranu izložbu za jesen, ‘Riznica dječjega stvaralaštva’ ostvarujemo u partnerstvu s Etnografskim muzejom. S našim radionicama gostujemo u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Također, naše pokretne izložbe gostuju u zagrebačkim knjižnicama, primjerice izložbu ‘Kao Hlapić i Gita’ od 1. do 10. listopada moguće je pogledati u Knjižnici V. Majera (Meštrovićev trg 1) te se izložba ‘Školski dokumenti’, koja povodom Dana europske baštine gostuje u Gradskoj knjižnici (Starčevićev trg 6), može pogledati do 10. listopada. Također, gostovali smo i planiramo gostovati s našim pokretnim izložbama i izvan Zagreba”, poručuju.

Radujemo se povratku naših dragih posjetitelja!

Još uvijek nije poznato kada će se krenuti u obnovu nakon razornoga potresa. “U ovome je trenutku teško dati utemeljenu procjenu. S obzirom na to da je riječ o zgradi u kojoj se čuva vrijedna školska baština, a koja je i sama spomenik kulture te se nalazi na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, vjerujemo kako će njena obnova biti prioritet, a mi ćemo spremni s veseljem dočekati povratak naših dragih poznatih i dolazak novih posjetitelja, rekla je voditeljica marketinga Hrvatskog školskog muzeja mr. Marijana Bračić.

Vjerujemo da će ova vrijedna izložba biti poticaj i inspiracija svim učenicima i studentima, budućim učiteljima likovne kulture, odgojiteljima, nastavnicima i umjetnicima, ali i kao dragocjen primjer rada i čuvanja kulturne baštine građanima grada Zagreba.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja