Budi dio naše mreže

„Revolucija pravovjerja se kotrlja", poručili su Nikola Bolšec i Stjepan Androić iz Hrvatskog čestertonijanskog društva najavljujući u HKR-ovoj emisiji „Aktualno” drugi festival posvećen slavnom engleskom piscu Gilbertu Keithu Chestertonu. Trodnevni festival popularno nazvan “Chest Fest”, počinje u Zagrebu u petak, 14. lipnja i traje do nedjelje 16. lipnja.

/ vbb

Središnji događaj bit će međunarodni kongres u subotu na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti na kojem će gostovati i najpopularniji katolički biograf današnjice, engleski pisac Joseph Pearce.

Nikola Bolšec, predsjednik Hrvatskoga čestertonijanskog društva

Osim Chestertonove biografije, napominje Bolšec, Pearce je pisao i o životima brojnih popularnih pisaca poput J.R.R. Tolkiena, Aleksandra Solženjicina, C. S. Lewisa te mnogih drugih. Još jedan od zanimljivijih govornika na konferenciji bit će i John Kanu, osnivač Chesterton centra u Sierra Leoneu, u sklopu kojega je pomogao utemeljiti stotinu samoodrživih zajednica koje su dale znatan doprinos toj siromašnoj afričkoj zemlji.

Kako najavljuje Bolšec, bit će tu raznovrsnih tema, ali sve će biti povezane s onim što smataraju važnim u našem društvu, a to je razvijanje jedne autentične kulture života, nadahnute Cherstertonom i njegovim čuđenjem, radošću i zahvalnošću.

Tako će Joseph Pearce govoriti o evangelizaciji s  Cherstertonom, Marko Sermarini će govoriti kako živjeti nadahnut Benediktovim pravilom, odnosno Benediktovom opcijom, odnosno kako živjeti autentično kršćanski život u svakodnevici, dok će Johannes Maria Schwarz, svećenik poznat po animiranoj seriji Mali katekizam govoriti o integralnoj ekologiji…

Novost drugog izdanja bit će u petak 14. lipnja i dodjela nagrada pjesničkog anti-natječaja “Što je pjesnik htio reći” na koji se prijavilo 67 autora.  U nedjelju 16. lipnja bit će organiziran „Doručkom u prirodi“ u 9 sati na Strossmayerovom trgu. Cilj doručka je za istim stolom okupiti pripadnike različitih ranjivih skupina te ih u druženju uz kavu, čaj, pecivo te koncert klasične glazbe u izvedbi glazbenog trija “Morum” povezati s građanima grada Zagreba.Uzvanici doručka bit će prodavači časopisa “Ulične Svjetiljke”, zajednica “Arka Korablja”, udruga “Job”, Misionarke Božje ljubavi, udruga “Kap dobrote” te zajednica “Vjera i svjetlo”.

Stjepan Androić, tajnik Hrvatskoga čestertonijanskog društva

Chersterton jednostavno svakome progovara na nekoliko razina i u njegovim će mislima svatko naći nešto što ga se najviše dotiče, smatra tajnik Hrvatskoga čestertonijanskog društva Stjepan Androić. Kod njega osobno je, kaže, to bio upravo taj nekakav osjećaj za radost života, da su male sitnice u životu zapravo jako, jako važne, da se svetost može pronaći u malim stvarima i tu je, dodaje Androić, jako blizak nekim drugim dragim katoličkim ili kršćanski piscima, kao što je to Tolkien, J.R.R. Luis i tako dalje.

Misao o ljepoti, svetosti i istini, o čemu će biti riječi na festivalu, dodaje Androić, bila je sastavni dio opusa i načina pisanja tih ljudi i kao što se voli popularno reći da je cijela ruska klasika izašla ispod Gogoljeve kabanice, tako su i svi britanski pisci početka 20. stoljeća izašli ispod Cherstertonove kabanice.

Kruna i završnica programa Chest Fest je nedjeljna sveta misa za proglašenje Gilberta Keitha Chestertona blaženim koja će se održati u crkvi svetog Blaža u 11 sati.

Cjeloviti program pregledajte na plakatu:

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje:

https://www.mixcloud.com/HKMreza/aktualno-u-1115h-130619/

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja