Budi dio naše mreže

Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 10. ožujka na konferenciji za medije predstavila je knjigu Blagodat je biti rođen u ovo vrijeme. Na konferenciji su sudjelovali dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

/ im

Jedan od najbriljantnijih intelektualaca našega doba Fabrice Hadjadj u svojoj novoj knjizi Blagodat je biti rođen u ovo vrijeme, nedavno objavljenoj u izdanju Verbuma, analizira razlike između političke propagande i naviještanja vjere. Tko god pristane uz političku stranku, najprije pristane uz određenu doktrinu ili grupu, a zatim vrši propagandu u njihovo ime i pokušava pridobiti što više ljudi i preoblikovati svijet sukladno vrijednostima grupe. Hadjadj postavlja pitanje djeluje li tako i Katolička Crkva te daje svoj odgovor, a potom daje i aktualnu i optimističnu procjenu vremena u kojem živimo: nada onih koji vjeruju nadmašuje svaku nostalgiju i svaku utopiju.

U vremenu u kojem se sve više brkaju vjera i ideologija Hadjadj smiono i inteligentno ukazuje na to što je istinska vjera, po čemu se ona razlikuje od svake ideologije i kako možemo biti kršćani u današnjem svijetu: “Dok se stranački propagandist nameće osvajanjem, Božji se poslanik izlaže kontemplaciji: on traži Spasitelja koji je već prisutan vani, u tuđincu, u ravnodušnom, ali na skriven način, i koji zahtijeva da ga se razabere i dovede do mjere uzrasta punine Kristove (Ef 4,13).”

Ovom goruće aktualnom tekstu pridodano je i razmišljanje Ljubav u doba korone, nadahnuto pandemijom koronavirusa koje poziva kršćane da se nadaju i svjedoče.

Hadjadj knjigom briljantno pokazuje zašto je nada onih koji vjeruju usidrena u sadašnjosti, onkraj svake nostalgije koja nas vuče u prošlost i utopije koja se oslanja na budućnost: “Vjera u Boga uključuje vjeru u to da je biti rođen u ovakvo vrijeme i usred ovakva stradanja blagodat. Ona iziskuje nadu koja nadmašuje svaku nostalgiju i svaku utopiju. Tu smo gdje jesmo, dakle Stvoritelj želi da budemo tu. Živimo u vrijeme bijede, dakle savršen je trenutak za milosrđe. Trebamo ostati gdje jesmo i biti sigurni da nismo mogli bolje proći. Ne trebamo se pouzdavati u budućnost ni žaliti za prošlošću, nego služiti Božjoj prisutnosti u svemu, otkriti Vječnoga u vremenitom, živjeti na zemlji ljubav koja je već – anque es de noche, premda tama vlada – nebeska ljubav.”

Knjiga Blagodat je biti rođen u ovo vrijeme u prijevodu Marka Gregorića, dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja