Budi dio naše mreže

Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 6. listopada na konferenciji za medije predstavila je roman Ispovijesti gospođe X. Na konferenciji su sudjelovali dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

/ im

Nakladnička kuća Verbum nedavno je objavila nagrađivani povijesni roman Ispovijesti gospođe Xo ženi koja je ostavila velikog traga u životu svetog Augustina. Naime, prije nego što je postao obraćenik, a potom i poznati biskup i crkveni otac, sveti Augustin volio je ženu koja mu je bila priležnica, s kojem je imao sina i koju je na koncu bio prisiljen napustiti.

Augustin o njoj dirljivo piše u svojim Ispovijestima, ističući da je to jedina žena koju je ikada volio. Nadahnuta tim duhovnim i književnim klasikom i tom životnom pričom, engleska književnica Suzanne M. Wolfe u svom romanu Ispovijesti gospođe X istakla je njezin život i s velikom književnom umjetnošću stvorila dirljivu priču o ljubavi, predanju i žrtvi.

Augustina je srela u Kartagi kad joj je bilo sedamnaest godina. Ona je bila siromašna kći mozaičara, a on perspektivni student i bogati nasljednik. Njegove genijalnost i strast opile su je, no njegov će joj društveni stalež zauvijek ostati nedostižan. Postala mu je priležnica i bila s njime do njegove tridesete godine.

U društvu u kojem se staleži rijetko miješaju pod ravnopravnim uvjetima, a neudana majka zbog uspješne karijere ambicioznog joj priležnika može ostati bez sina, ta je bezimena žena iz prve ruke svjedočila Augustinovu mučnom duhovnom putu od pripadnika tajnovitog vjerskog kulta do crkvenog velikodostojnika.

Dajući glas jednoj od najtajanstvenijih žena u povijesti, Ispovijesti gospođe X pričaju priču o bezimenoj Augustinovoj priležnici, o njihovoj vezi prije njegova glasovitog obraćenja i o njezinu životu nakon njegova uspona do slave. Ispovijesti gospođe X više su od povijesne fikcije – to je bezvremenska priča o ljubavi, roman koji nam pomaže, kao što autorica na jednom mjestu ističe, da  vidimo i svoj život i živote na drugi način, da u krhotinama naših života ne vidimo samo slomljene kamenčiće nego da vidimo cjelinu mozaika.

Roman Ispovijesti gospođe X  u prijevodu Alenke Mirković-Nađ dostupan je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr. Više o njemu možete saznati na linku ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja