Budi dio naše mreže

U sklopu tradicionalnog međureligijskog skupa 'Dani duha Asiza 2019.', kojima je ove godine obilježena i 800. obljetnica susreta sv. Franje i sultana Malika Al–Kamila, u ponedjeljak, 28. listopada u Islamskom centru Zagreb otvorena je izložba svjetskih umjetničkih prikaza toga susreta.

/ mb

Izložba donosi 50-ak fotografija umjetničkih djela koja prikazuju susret sv. Franje i sultana, koji je bio nadahnuće za mnoge povijesne događaje sve do naših dana. Izložba je preuzeta iz Asiza, kolijevke franjevačkog reda, grada mira i središta međureligijskog dijaloga. Nakon Asiza, bila je postavljena u Bazilici Sv. Antuna Padovanskog u Padovi, zatim u Bologni, New Yorku, Parizu, Tokyu, Istambulu, Seulu, a sada i u Zagrebu.

Pamćenje susreta u Damieti stoljećima se prenosilo više likovnim prikazima, nego tekstualnim svjedočanstvima. Sv. Franjo je u nazočnosti sultana često prikazivan dok govori, a sultan u stavu blagonaklonosti pozorno sluša. Brojni umjetnici taj su događaj nastojali interpretirati svaki na svoj način. Izložba donosi najranije prikaze susreta na srednjovjekovnim freskama i minijaturama sve do suvremenih likovnih djela, a slike su prikupljene sa svih strana svijeta.

Među izlošcima je i rijedak primjerak prvoga tiskanog izdanja ‘Božanstvene komedije’ koja u 11. pjevanju Raja posvećuje neke od slavnih redaka susretu sv. Franje i sultana Malika Al–Kamila. Taj se primjerak knjige čuva u Danteovom centru u Ravenni.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja