Budi dio naše mreže

CNN je, istraživajući rezultate na Google tražilici, sastavio popis od 10 najpoznatijih, odnosno najtraženijih umjetničkih slika. Na tom popisu nalaze se dva dobro poznata religiozna umjetnička djela. Posljednja večera Leonarda da Vincija nalazi se na visokom drugom mjestu, a Michelangelovo Stvaranje Adama na desetom.

/ at

Mnoge umjetnine vrijedne i do nekoliko milijardi dolara svake godine, kako piše CNN, prolaze kroz internacionalne aukcije i vodeće muzeje, međutim samo određena umjetnička djela imaju poseban status i poznata su diljem svijeta.

Na CNN-ovom popisu 10 najpoznatijih slika pronašle su svoje mjesto dvije slike duboko inspirirane katoličanstvom, odnosno Svetim Pismom.

Svima poznata Posljednja večera Leonarda da Vincija nalazi se na drugom mjestu ovog popisa, a nastala je između 1495. i 1498., a danas se nalazi u Crkvi svete Marije Milostive u Milanu. Slika je nastala u doba kada je dominanta tematika u umjetničkom izražavanju bila upravo religijska. Da Vinciji je Posljednjom večerom dočarao posljednji susret i posljednje Isusovo dijeljenje kruha sa svojim učenicima prije nego što je raspet. Ovo umjetničko djelo je freska dimenzija 4,6 metara visine i 8,8 metara širine što je uživo čini vrlo dojmljivim prizorom.

Na desetom mjestu nalazi se Michelangelovo Stvaranje Adama. Ovo djelo nalazi se na stropu Sikstinske kapele, a nastalo je u razdoblju od 1508. do 1512. Scena predstavlja stvaranje Adama, prvoga čovjeka. Slika je samo dio dekoracija u Sikstini koja je poznata po prizorima iz Starog i Novog zavjeta, a upravo prizor trena stvaranja prvog čovjeka višestruko je repliciran u modernoj umjetnosti.

Foto: Pixabay

Popis u cijelosti: 1. Mona Lisa (Leonardo da Vinci); 2. Posljednja večera (Leonardo da Vinci); Zvjezdana noć ( Vincent van Gogh); Krik (Edvard Munch); Guernica (Pablo Picasso); Poljubac (Gustav Klimt); Djevojka s bisernom naušnicom (Johannes Vermeer); Rođenje Venere (Sandro Botticelli); Male dvorske dame (Diego Velázquez); Stvaranje Adama (Michelangelo).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja