Budi dio naše mreže

Festival drvenih kapela već petu godinu zaredom dovodi publiku i glazbenike u više od 300 godina stare prostore drvenih kapela, najvrjednije kulturne baštine Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica.

/ dp

Peti festival drvenih kapela Sancta Barbara održat će se od 25. lipnja do 2. srpnja u 20 sati, u drvenim kapelama u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Buševcu, Ključić Brdu, Starom Brodu, Donjem Podotočju i Velikoj Gorici. Festivalska publika prvi puta će u kapelama slušati tambure u izvedbi Zagrebačkog tamburaškog kvarteta koji će otvoriti festival u nedjelju, 25. lipnja u Kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki, smještenoj u središtu naselja.

Bogata očuvana baština drvenih kapela

U nacionalnom registru zaštićenih nepokretnih spomenika Republike Hrvatske posebno mjesto zauzimaju spomenici drvene graditeljske baštine koja je nastajala stoljećima i njezin produkt, koji je ponajviše vidljiv u tradicijskoj arhitekturi, danas vrednujemo kao spomenička stvaralačka djela, odnosno kao umjetničku baštinu prošlosti. Ova drvena arhitektura kao dio graditeljske baštine, nositelj je identiteta vlastite sredine, regije, a time i naroda.

Unutar drvene arhitekture svojim graditeljskim umijećem i stilskim karakteristikama posebno mjesto zauzima sakralna drvena arhitektura drvenih kapela. Danas se najveća koncentracija drvenih kapela iz vremena od 17. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća nalazi u regijama Turopolje, Pokuplje i Vukomeričke gorice.

Mala, na tradicionalan način građena drvena kapela sv. Martina u Starom Brodu iz 1699. godine, izniman je primjer tradicionalnog narodnog graditeljstva s cjelovito očuvanim oslikanim baroknim interijerom i jedna je od četrdesetak očuvanih sakralnih drvenih građevina na području Sisačke biskupije, koje datiraju između 17. i 19. stoljeća.

Njezina obnova donijela je Hrvatskom restauratorskom zavodu najviše europsko priznanje na području zaštite i očuvanja kulturne baštine – nagradu Europa Nostra 2017. godine. Prvi puta u gotovo 325 godina od njezine gradnje, u Kapeli sv. Martina održat će se koncert klasične glazbe u izvedbi Igora Para, barokna lutnja i Egona Mihajloviča, čembalo.

Peto izdanje Festivala drvenih kapela posvećeno je čuvaru tradicijske kulturne baštine, nedavno preminulom Božidaru Škofaču. U lanjskom festivalskom programu „Zestenek pri Škofačevi iži“, održanom u Etno selu Škofač, predstavljena je jedna od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj koja danas broji više od 5000 eksponata smještenih u tri drvene iže i zaštićeno je kulturno dobro RH.

U okviru programa predstavljen je i dio slikarskog opusa Božidara Škofača, a jedna od njegovih živopisnih slika krasi ovogodišnji vizual obljetničarskog izdanja Festivala drvenih kapela Sancta Barbara.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

PROGRAM FESTIVALA DRVENIH KAPELA

Sancta Barbara

25. 6. – 2. 7 . 2023.

Velika Mlaka, Brest Pokupski, Buševec, Ključić Brdo,

Stari Brod, Donje Podotočje, Velika Gorica

Nedjelja / 25. lipnja / 20.00 – otvorenje:

Kapela sv. Barbare – Velika Mlaka

Zagrebački tamburaški kvartet

Utorak / 27. lipnja / 20.00

Kapela sv. Barbare – Brest Pokupski

Terezija Cukrov, fortepiano

Srijeda / 28. lipnja / 20.00

Kapela sv. Martina – Stari Brod

Predstavljanje mladih hrvatski graditelja instrumenata

Pavla Severa i Zlatka Pavlinića

Igor Paro, barokna lutnja

Egon Mihajlovič, čembalo

Četvrtak / 29. lipnja / 20.00

Kapela sv. Ivana Pavla II – Ključić Brdo

Srđan Bulat, gitara

Petak / 30. lipnja / 20.00

Kapela sv. Ivana Krstitelja – Buševec

Domen Marinčič, viola da gamba

Tomaž Sevšek, čembalo

Subota / 1. srpnja / 20.00

Hiža Valentina – Donje Podotočje

Ladanje povodom 100-te obljetnice izgradnje hiže

Trio Valerije Nikolovske

Nedjelja / 2. srpnja / 20.00

Kapela ranjenog Isusa – Velika Gorica

Festivalski ansambl Capella Lignum

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja