Budi dio naše mreže

U dvorani Napretkovog kulturnog centra Kršćanski akademski krug i Hrvatsko kulturno društvo „Napredak” održali su u utorak susret “Duh Sveti – pokretač nove evangelizacije. Biti evangelizirani i evangelizirati”

/ Andrea Tomurad

Tema jučerašnjeg susreta bila je „Duhom ispunjeni evangelizatori“, naslovljena kao i posljednje poglavlje apostolske pobudnice Evangelii gaudium pape Franje. Na susretu su govorili prof. dr. sc. Tonči Matulić i Petar Barun koji su se osvrnuli na Djela apostolska i na samu apostolsku pobudnicu u kojoj papa Franjo promišlja o naviještanju evanđelja i današnjim izazovima evangelizacije.

Petar Barun pozvao je prisutne na refleksiju i obraćenje prema Kristu kao što se obraćamo jedni drugima u svakodnevnom životu. Barun se osvrnuo na Markovo Evanđelje i pobudnicu pape Franje govoreći o prisutnosti Duha Svetoga i radosnoj vijesti odnosno evanđelju u prvoj kršćanskoj zajednici, ali i danas.

Prof. Matulić je naglasio važnost nove evangelizacije i prihvaćanje „činjenice da je nova evangelizacija nužna na isti način, u istoj mjeri i s istom porukom kao što je to bila prva, pra-evangelizacija.“ Ono što su oba govornika potvrdila da oni koji šire radosnu vijest moraju sami biti ispunjeni Duhom Svetim.

„Samo ispunjeni Duhom Svetim mi možemo odvažno ići u novu evangelizaciju kao što je to bio slučaj otpočetka. Djela apostolska su nam pružila živo svjedočanstvo. Imali smo pravo konstatirati da su Djela Apostolska peto evanđelje – evanđelje Duha Svetoga“, naveo je Matulić.

Barun je pozvao na otvaranje srca Duhu Svetome kako bi nas ispunio da budemo evangelizirani te da dalje možemo širiti evangelizaciju.

Matulić je podsjetio da živimo u vremenima suše i nevjere, ali da upravo zbog toga Crkva prepoznaje potrebu za novom evangelizacijom.

“Možda smo došli u vremena suše. Vremena su nevjere, vremena su vjerske ravnodušnosti, vremena su koja Crkva sama prepoznaje u potrebi nove evangelizacije i mi se prepuštamo tom zovu Crkve. U tom smislu smo se imali prilike osvjedočiti dvama suvremenim tekstovima dvojice suvremenih papa. Pobudnicu postsinodalnu, Evangelii nuntiandi, danas već svetoga Pavla VI. Imali smo prilike, ne samo čuti, kako on artikulira način na koji Crkva danas u suvremenom svijetu treba izvršiti svoje poslanje – što je evangelizacija – već i u kojem sve opsegu, u kojim mogućnostima. Apsurdno bi bilo sada da netko iz ove dvorane kaže ‘Kako ću?’ I ovaj tekst najsuvremeniji, najsvježiji, pobudnica pape Franje Evangelii gaudium – Radost evanđelja”, govorio je Matulić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja