Budi dio naše mreže

Prije 53 godine, na blagdan Katedre svetog Petra, 22. veljače 1968., kardinal Franjo Šeper dekretom je ustanovio Kršćansku sadašnjost – Centar za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije.

/ im

KS je osnovao karizmatični trolist, dr. Vjekoslav Bajsić, dr. Josip Turčinović i dr. Tomislav Janko Šagi-Bunić – kako ih je nazvao njihov dugogodišnji suradnik p. Bonaventura Duda. Ona je zamišljena kao sredstvo koncilske obnove Crkve i uprisutnjenja kršćanskih vrjednota u naše društvo i kulturu. Ona je i više od nakladništva, kao što je rekao Tomislav Janko Šagi-Bunić: „Kršćanska sadašnjost je dakako u osnovici izdavačka kuća, proizvoditelj knjiga, časopisa […]. Ja je najprije vidim kao jedinstveni skup ljudi, osoba koje su svoje sposobnosti i svoje životeudružile u jednom pothvatu i jednoj požrtvovnosti.“

Takva djelatnost traje već 53 godine. Svaki “rođendan”, bilo da je riječ o osobi bilo o instituciji, prigoda je za iskazivanje zahvalnosti Bogu za dar postojanja, za svojevrstan pogled unatrag te hrabro kročenje u budućnost. Kao što je rekao kardinal Bozanić u homiliji o 40. obljetnici utemeljenja KS-a: “Kršćanska je sadašnjost danas […] još snažnije pozvana oblikovati kršćansku kulturu u Hrvatskoj. Teološka je kultura nedvojbeno važna sastavnica kulture jednoga naroda.”

KS je dao značajan prilog hrvatskoj, posebice crkvenoj kulturi tijekom svoje povijesti, a to nastavlja činiti i danas. Izdavački profil KS-a, tradicionalan, ali istodobno aktualan i prepoznatljiv, čini nakladničku kuću “nezaobilaznom sustvarateljicom kršćanske misli i teološke znanosti, kršćanske kulture, kulture pismenosti i poučenosti u vjeri, kulture umjetnosti i ljepote, kulture znanja i kompetentnosti u svijetu, kojemu je potrebna transcendencija i odgovorno kršćanstvo u izgradnji istinskoga humanizma” (dr. Stjepan Brebrić, Predavanje o 50. obljetnici KS-a).

Danas, unatoč mnogim izazovima, KS nastavlja svoju djelatnost izdavaštva, nastojeći novim projektima uhvatiti korak sa suvremenim svijetom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja