Budi dio naše mreže

Junak Malickova filma "Skriveni život" bl. Franz Jägerstätter primjer je vjernosti Bogu, ljubavi prema susjedu te je iskren i miroljubiv čovjek. Nakon duge redateljske karijere u kojoj je proučavao metafizičko, duhovno i tek posredno ono kršćansko, primjerice u poznatom "Drvu života", Malick je snimio nedvojbeno kršćanski film koji je prikazan u Vatikanskoj filmoteci.

/ at

Na 60. obljetnicu Vatikanske filmoteke, piše portal Aleteia, koju je osnovao sv. Ivan XXIII. 16. studenog 1959. prikazan je “Skriveni život”, novi film Terrencea Malicka koji je usredotočen na katoličkog blaženika Franza Jägerstättera.

Jägerstätter je bio jednostavan poljoprivrednik koji je živio sa suprugom Fani i njihove tri kćerke u malenom selu u Austriji. Životni spokoj poremetio im je Drugi svjetski rat kada je Franz pozvan da položi zakletvu Führeru, odnosno Hitleru i bori se za naciste. Vjera u Boga nije mu dopustila da bude nasilan, ide u rat i ubija. Zbog svoje vjere i principa, Franz se odlučio pasivno suprotstaviti režimu zbog čega je uhićen te osuđen na smrt u kolovozu 1943. Proglašen je blaženim 26. listopada 2007.

Junak filma pokazuje one koji se ne pokoravaju ljudima već samo Bogu.”

Junak filma junak je kršćanskoga morala koji je utjelovio anti-junaka kolektiva u to vrijeme, ali svojom jednostavnošću i dosljednošću pokazuje one koji se ne pokoravaju ljudima već samo Bogu. One koji ne prodaju dušu za ovozemaljske ciljeve, nego svoje ja izražavaju vjerom u Boga i ljubavlju za obitelj, prijatelje, susjede – svu braću i sestre.

Terrence Malick režirao je i prije filmove spiritualne, metafizičke i religijske tematike, a u mnogim filmovima otvara bezvremenska čovjekova pitanja vezana uz krivnju, grijeh i iskupljenje. Međutim, dosad se u fimovima tek posredno i neodređeno doticao kršćanstva, više je bio usredotočen na duhovno. “Skriveni život” neposredno je kršćanski film o katoličkom junaku u kojem redatelj prikazuje iskušenje, žrtvu i borbu za Istinu, a pokazuje i bit kršćanske požrtvovne ljubavi. Čak i u smrti ona se pokazuje time što iskupljuje Druge.

Film u kina dolazi 2020., a 4. prosinca prikazan je u Vatikanskoj filmoteci u povodu 60 godina postojanja te institucije koja danas u svojoj arhivi ima preko 7 tisuća filmskih naslova.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja