Budi dio naše mreže

Noć muzeja, manifestacija koja godinama u muzeje diljem Hrvatske privlači velik broj posjetitelja, u svom će se 14. izdanju umjesto posljednje petka u siječnja, održati u petak, 1. veljače, na temu "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost".

/ mp

Hrvatsko muzejsko društvo odabralo je temu s obzirom na to da su komuniciranje različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih i drugih događaja, edukativnih i zabavnih sadržaja, sve do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, odnosno primjena digitalnih tehnologija otvorili neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije.

Prema riječima organizatora, publika danas traži doživljaj, koji se može prevesti kao istraživanje, prezentaciju, edukaciju, zabavu i mogućnost da po vlastitom odabiru i na način imanentan današnjoj i sutrašnjoj tehnološkoj razini, istinski dožive povijest, sadašnjost ili digitalnu budućnost.

Noć muzeja pokrenuta je u Njemačkoj 1998., godinu dana kasnije počela se održavati i u Francuskoj, a od 2005. prerasta u događaj na europskoj razini, kada se pridružuje i Hrvatska.

Na prvom izdanju sudjelovao je samo Zagreb sa šest muzeja koje je obišlo oko deset tisuća ljudi, a danas je to manifestacija na nacionalnoj razini koja se svake godine održava u sve više gradova – prošle godine bilo ih je 110 na 230 lokacija, dok je posjetitelja bilo skoro 240 tisuća.

Manifestacija se održava tradicionalno u zimskim mjesecima, a ulaz u muzeje je od 18 sati do jedan sat iza ponoći.

Popis muzeja u svom gradu pogledajte OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja