Budi dio naše mreže

Usred vreve jaslica lako je izgubiti iz vida Svetu obitelj. Anđeli navjestitelji ovdje uistinu dolaze na svoje.

/ dz

Ovo je možda najspektakularnija unutrašnja atrakcija koju sam vidio su ove jaslice iz 18. stoljeća iz Napulja. Trenutno izložene u Colnaghi u Londonu, presepe – kako su ove jaslice poznate u Italiji – širok je nevjerojatnih 4,5 metara. Srećom, u gostionici je bilo dosta mjesta; ovo je velika i vrlo dobro uspostavljena galerija, piše Lucien de Guise s portala Aleteia.

 

Presepe dijeli prostor sa slikama starog majstora iz Napulja. Ton može biti prilično mračan – Napulj je bio mjesto gdje je Caravaggio pobjegao nakon što je protjeran iz Rima. Kompozicija Rođenja je lagana i svečana. Stvoren od strane najvrjednijih gradskih umjetnika i obrtnika, savršen je djelić napuljskog života od prije otprilike 200 godina. Mnogi domovi bi imali manje verzije, i još uvijek imaju. Povremeno, moderne verzije uključuju nedavno preminulu nogometnu zvijezdu Diega Maradonu. Ovaj primjer ima još kraljevskiju prisutnost. Svaki detalj nam govori o lokalnom društvu, uključujući i spominjanje njegovog najpoznatijeg sveca, San Gennara, čija je ukapljena krv još uvijek toliko važna.

Usred vreve jaslica lako je izgubiti iz vida Svetu obitelj. Anđeli navjestitelji ovdje uistinu dolaze na svoje.

 

Virtualni Muzej Križa

Muzej križa prva je ustanova posvećena raznolikosti najmoćnijeg i najdalekosežnijeg simbola u povijesti. Nakon 10 godina priprema, muzej je bio gotovo spreman za otvaranje; onda je došao COVID-19. U međuvremenu je virtualni muzej pokrenuo Instagram račun za interakciju s čitateljima Aleteie i pričama o vlastitim raspelima: @crossXmuseum

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja