Budi dio naše mreže

Na radost mnogih Zagrepčana i njihovih gostiju u subotu, 13. srpnja na jednoj od najljepših gradskih pozornica počinje 34. Histrionsko ljeto. Glumačka družina Histrion igrat će predstavu 'Fine strine s Opatovine', koja je nastala prema tekstu američkog dramatičara Josepha Kesselringa 'Arsen i stare čipke', a na Broadwayu je izvedena više od 1400 puta.

/ mb

Nadamo se da će se u toplim zagrebačkim ljetnim večerima opet razlijegati srdačni, opušteni, gromoglasni smijeh, kazao je naš poznati dramatičar Nino Škrabe, koji je za Histrione adaptirao Kesselringov tekst ‘Arsen i stare čipke’.

Komad je praizveden 1941. na newyorškom Broadwayu, a po njemu je 1944. snimljen i film u režiji Franka Capre s Caryjem Grantom u glavnoj ulozi. Nino Škrabe smjestio ga je u današnjicu te se događa na Opatovini, gdje stanuju dvije ‘fine strine koje rade razne opačovine’. Riječ je o predstavi punoj tipičnog histrionskog humora koju iznosi respektabilna histrionska ekipa. Fine strine glume Slavica Knežević-Torjanac i Ankica Dobrić, braću Andrej Dojkić, Davor Svedružić i Franjo Kuhar, a glumački ansambl još čine Vanda Winter, Tomislav Martić, Damir Lončar, Žarko Savić, Martin Kuhar i Dinka Vuković.

Nino Škrabe je istaknuo kako mu je drago što se nakon tri godine i 16. dosadašnjih histrionskih premijera ponovo vraća na pozornicu na Opatovini. Njegovi su junaci, kako je rekao, “junaci crnih kronika čiji doživljaji i fotografije danas zauzimaju gotovo sve novinske rubrike, od prve do zadnje stranice, od politike do sporta”. Kao komediograf, na to je odlučio reagirati crnom komedijom.

Glavni junak je zloglasni kazališni kritičar koji se zaljubi u mladu i ambicioznu glumicu te se odluči oženiti. Sretnu vijest dojavljuje svojim dragim tetama koje žive u obiteljskoj kući na Opatovini. S njima stanuje i kritičarev umobolni brat, koji si umišlja da je proslavljeni general iz Domovinskog rata, a uskoro im se pridružuje i treći brat, koji je plaćeni ubojica.

Redatelj predstave Zoran Mužić kazao je kako se taj komad “na tipičan histrionski način, utemeljen u svakodnevnici, bavi aktualnostima i pučkim doživljajem stvarnosti, popravljajući svakodnevnicu služeći se komediografskim alatom”.

Komedija je nastala, ističe Mužić, u najboljoj namjeri da zabavi i pouči, da opomene i da bude dio histrionskog brenda, dio niza pučkih komedija, nacionalno definiranih i uklopljenih u milje i identitet našeg prostora”.

‘Fine strine s Opatovine’ igrat će sve do 31. kolovoza svaki dan, osim nedjeljom i ponedjeljkom, u 21 sat.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja