Budi dio naše mreže

Don Damir Stojić, svećenik, salezijanac kojemu tisuće mladih hrli izdao novu knjigu koja sadrži njegove propovijedi. Njegove su propovijedi uvijek zanimljive i poučne. Umije, kao malo tko, jednostavno prenijeti velike teološke istine, nerijetko i vrlo duhovitim primjerima iz života. Knjiga "My propovijedi" bila je tema emisije Aktualno HKR-a, a o knjizi su govorili autor knjige don Damir Stojić i urednica knjige prof. dr. Nada Babić.

/ im

Rođenjem i odrastanjem Kanađanin, don Damir ponekad simpatično pogriješi padež ili upotrijebi koju englesku riječ, no mladima njegov jezik ne predstavlja „barijeru“ jer osjete njegov žar i ljubav prema Bogu Bogu od kuda je simpatično i potekao naziv njegove nove knjige „My propovijedi“.

prof. dr. Nada Babić

Urednica knjige prof. dr. Nada Babić istaknula je da su don Damirove propovijedi istaknute i pamtljive te da brzo nestanu iz prodaje. “Božja riječ nas uvijek dotiče, ali kada je netko darovit i kome je Bog dao toliko ljubavi za Božju riječ i strast prema tome onda je doista dobar propovijednik. Potrebno je i znanje, ali nemaju strast i nemaju ljubav i onda to nema toliki odjek. Don Damir je rekao da isto kao i don Mihovil i mi smo prionili poslu. Toliko je ljubi sudjelovalo u stvaranju ove knjige kako bi došlo do ovoga oblika”, rekla je.

Bio sam alergičan na miješanje engleskog i hrvatskog jezika.

Don Damir Stojić je rekao da je mislio staviti neki klasični naziv primjerice citat iz Markova evanđelja. “Don Mihovil Kurkut je dao ovu ideju i sve mi se više sviđa. Mislim da ovaj izraz ‘My propovijedi‘ prenosi ono što jest. Ja jako volim hrvatski jezik i sjećam se kada sam došao u Hrvatsku htio sam biti čistunac u jeziku pa sam nosao blokić sa sobom i grčevito pisao riječi koje ne poznajem i do kasno u noć učio te riječi. Bio sam alergičan na miješanje engleskog i hrvatskog jezika. A ja sam taj koji to koristi prirodno, a kada netko ubacuje nasilno onda me to živcira. Ljubim naš hrvatski jezik, ali imam tu svoju baštinu engleskog jezika koja je dio mene pa često ispliva”, istaknuo je.

“Knjiga je nastala na temelju mojih propovijedi koje imam na misi u podne. Kada sam pripremao propovijedi imao sam na umu da su tu moji studenti iako tu ima i starijih ljudi. Nekako sam se uvijek obraćao njima. No, to je za sve, a posebno za one koji se osjećaju mladima. Ne mijenjam svoj stil pred starijim ljudima. Moje je da prenosim evanđelje na jednostavan način i da bude radosno”, istaknuo je don Damir Stojić.

Najvažnije značajke ove knjige: napisana je na način blizak mladima i svima koje žele produbiti svoju vjeru; sadrži mnogo zanimljivih životnih primjera kojima približuje Boga; motivira i potiče na dublje proučavanje Biblije; pomaže u boljoj pripremi za nedjeljnu misu.

„My propovijedi“

Nekada kad je meni odlična propovijed nema reakcije od ljudi, a nekada kad je meni katastrofa reakcije su odlične

don Damir Stojić

Don Damir je naglasio da je njemu teško njega gledati, slušati i čitati. “Inače imam stav da ne švercam i dopuštam da Duh Sveti progovara kroz mene. Imam snimljene sve propovijedi i vjeronauke, ponekad poslušam i ne želim ponavljati. Razlika je između napisane i izgovorene riječi. Ne mogu kontrolirati to. Nekada kad je meni odlična propovijed nema reakcije od ljudi, a nekada kad je meni katastrofa reakcije su odlične. Duh Sveti je taj koji podmazuje riječi”, naglasio je.

“Svaki put kad čitam otkrivam nešto novo i dublje. Zato je pisana riječ duboki izvor. Evanđelja su zato duboka riječ i nikada neće presušiti”, rekla je prof. dr. Babić.

“Središte mise je euharistija i zato se ona događa na kraju mise, a sve ono što se događa prije je priprava za nju. Propovijed pomaže čovjeku jer kad je riječ tumačena i primljena tada Bogu možemo reći ‘Amen‘. Mogu reći da je ova knjiga jedna dobra priprema za svetu misu ili nadogranja nakon svete mise. Jedno pomagalo za osobnu izgradnju. Moj cilj je da osoba koja uzme ovu knjigu bolje razumije Božju riječ”, zaključio je don Damir Stojić.

Moj cilj je da osoba koja uzme ovu knjigu bolje razumije Božju riječ.

Ova je knjiga nastala na neobičan način. Autor ju nije napisao. On ju je izgovorio. Gotovo su sva poglavlja ove knjige bila jednom dio svete mise, izgovorena kao don Damirova propovijed, snimana mobitelom, a kasnije oblikovana u knjigu. U knjizi su nanizane propovijedi za sve nedjelje u godini B, pa i za one rijetke nedjelje koje se preskaču s obzirom na datum Uskrsa.

„My propovijedi“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja