Budi dio naše mreže

Nakon Osijeka, Laslova, Bruxellesa i Vukovara, multimedijska izložba "Osijek na udaru brutalne agresije" otvorena je jučer, 15. listopada u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske u Hrvatskoj osnovnoj školi i gimnaziji Hošig u Budimpešti.

/ mb

Nakon velikog uspjeha izložbe koja je tijekom 2018. godine bila otvorena u Osijeku i Laslovu, a 2019. prezentirana u Europskom parlamentu u Bruxellesu, Gradskom muzeju Vukovar, a tijekom rujna u Galeriji “Kristofor Stanković” u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, izložba nastavlja svoje međunarodno predstavljanje u susjednoj Mađarskoj.

Izložba autora Zlatka Dernaja, ratnog Načelnika inženjerije i predsjednika braniteljske udruge Heroji Osijeka, sastoji se od 27 panela s 41 fotografijom, zajedno s 8 minutnim dokumentarnim filmom Branka Peka, ratnog izvjestitelja HRT-a. Izložba na taj način predstavlja kolaž individualnih priča o razaranju Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 90-tih godina.

Pored toga, izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina. Nastala je na temelju izbora fotografija iz Zbirke fotografija ratnih razaranja Osijeka 1991. koja se danas čuva u Državnom arhivu u Osijeku.

Izložba se Budimpešti može razgledati do 22. listopada.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja