Budi dio naše mreže

U emisiji 'Argumenti' urednice Katarine Varenice ususret Interliberu, govorilo se o nakladništvu u Hrvatskoj. Što nakladnicima znači Interliber, koji su najveći problemi s kojima se nakladnici danas susreću, je li se knjižni sektor oporavio od krize, postoje li u Hrvatskoj uspješni nakladnici te koliko su katolički nakladnici konkurentni na tržištu samo su neke od tema.

/ fr

Gosti emisije Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija bili su Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, don Anton Šuljić, pomoćnik ravnatelja Kršćanske sadašnjosti, Miro Radalj, ravnatelj nakladničke kuće Verbum te Seid Serdarević, vlasnik i glavni urednik nakladničke kuće Fraktura.

Zašto je svakome nakladniku važno pojaviti se na Interliberu, objasnio je Slavko Kozina: ”Interliber je centralna pozicija za prezentaciju recentnog rada i novih naslova koji se tempiraju za jesenski sajam knjiga u Frankfurtu. Interliber ima kontinuitet i tradiciju: ovo mu je 42. godina. Mi kao nakladnici tu ostvarujemo brojke koje nam daju snagu da preživimo ostatak godine.”

Seid Serdarević također je naglasio važnost i ulogu Interlibera i kazao kako je najvažniji kontakt autora s publikom: ”Na Interliber dolazi više od 100 tisuća ljudi. To je publika s kojom imamo priliku razgovarati; vidjeti što njih zanima, gdje da se usmjerimo u idućim godinama, na koji način da prezentiramo knjige. Nama kao nakladnicima je upravo ta vrsta prezentacije knjige bitna, jer je prostora za knjigu u medijima jako malo.”

Gosti HKR-ove emisije Argumenti

Dodao je kako su riječ i prijevod ključ svega i kako je upravo zbog toga knjiga i dalje bitna: ”Prijevod je jednako važan kao i izvorno autorsko djelo. Bez kvalitetnih prijevoda, mi ne možemo shvatiti sve mogućnosti koje nam jezik pruža. Bez jezika ne možemo izraziti misli, a bez čistih misli, bez točnog izražavanja, kao društvo ne možemo ići naprijed.”

Tema razgovora bila je i raspodjela sredstava Ministarstva kulture. O tome kako ona nije adekvatno raspoređena, govorio je Miro Radalj: ”Nakladna kuća Fraktura prošle je godine dobila milijun i 400 tisuća kuna. Školska knjiga, koja je uvjerljivo najveći nakladnik, dobila je 300 tisuća kuna, 4 puta manje od Frakture. Za Kršćansku sadašnjost i Salezijanu ne želim ni govoriti koliko malo dobivaju. Naša djeca ne dobivaju ništa.”

Don Anton Šuljić dodao je kako su političke elite glavni problem za poziciju kulture u medijima i društvu: ”Važan je Agrokor, važan je Uljanik, ali kultura nije. Kad bismo barem u spašavanje kulture uložili polovicu onoga što smo uložili u spašavanje Uljanika, budućnost bi nam bila svijetla.”

Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber bit će otvoren u utorak 12. studenog na zagrebačkom Velesajmu i trajat će do 17. studenog.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja