Budi dio naše mreže

Jeste li znali da je 1992., povodom 100. obljetnice osnutka kinematografije, Vatikan izdao popis 45 najboljih filmova? Donosimo vam neke od najzanimljivijih odabira.

/ ps

Posljednjih dana mediji bruje o raznim filmskim postignućima potaknuti nedavnom dodjelom nagrada ”Oscar”. Zanimljivo je kako još 1992., povodom 100. obljetnice osnutka kinematografije je Vatikan izdao preporuku 45 filmova za koje smatra da svakako vrijedi pogledati.

Popis se sastoji od triju kategorija: ”vjera”, ”vrijednosti” i ”umjetnost”. Cjeloviti popis možete pronaći na web-stranici biskupske konferencije SAD-a, a ovdje izdvajamo nekoliko značajnih klasičnih uradaka koji bi vas mogli zanimati, od onih poznatih holivudskih, do onih manje poznatih, ali jednako dobrih filmova.

Vjera

1. Cvjetići svetoga Franje (1950.)

Ova talijanska produkcija prepričava početak Franjevačkoga reda i poniznost, jednostavnost i poslušnost prve braće sv. Franje. Film se usredotočuje na njihovo okupljanje u kapelici Porcijunkule, a pritom na njihov odlazak u svijet kako bi propovijedali. Redatelj Roberto Rossellini u suradnji s Federicom Fellinijem, koji je jedan od autora teksta, prikazuje na jednostavan, iskren i radostan način razne zgode iz života prve braće, a zanimljivo je to što gotovo nema profesionalnih glumaca – sv. Franju i braću glume redovnici iz jednog rimskoga samostana!

https://www.youtube.com/watch?v=gyU2PLzrb8A

2. Misija (1986.)

Film Robeta Bolta prati život u isusovačkim misijama u Južnoj Americi sredinom 18. stoljeća. Prati sukob isusovačkog svećenika (Jeremy Irons) i okrutnog kapetana (Robert De Niro) oko budućnosti domorodačkog stanovništva Paragvaja. Središnja tema je o oprostu i pomirenju, no također se bavi i težim temama i ljudskom slabošću.

3. Ben Hur (1959.)

Ovaj klasični holivudski ep prepričava priču židovskoga princa i trgovca Judaha Ben Hura, koji, izdan od svoga rimskog prijatelja iz djetinjstva, doživi mnogo patnje, a u jednom se trenutku na njegovom životnom putu pojavi Isus Krist. Film Williama Wylera poznat je po slikovitosti i grandioznim scenama, napose prizori utrke kolima.

Vrijednosti

1. Kradljivac bicikla (1949.)

Očajni radnik Antonio Ricci (Lamberto Maggiorani) pokušava pronaći posao kako bi uzdržavao svoju obitelj. Dobije posao koji traži od njega da lijepi reklame po gradu, no mora imati bicikl, što je velik trošak za obitelj. Na prvom radnom danu Antoniju ukradu bicikl te provodi ostatak dana sa sinom Brunom (Enzo Staiola) kako bi ga pronašao. Iz očaja, Antonio dolazi u napast da ukrade tuđi bicikl. Redatelj Vittorio De Sica zorno prikazuje stvarnost mnogih obitelji na rubu siromaštva, a film je sniman na ulicama Rima.

2. Dekalog (1988.)

Za Dekalog biste svakako trebali odvojiti više vremena, budući da se ne sastoji samo od jednog, već od deset jednosatnih filmova koji istražuju značenje 10 Božjih zapovijedi u suvremenim kontekstima. Svaka se zapovijed analizira kroz život stanara u kompleksu u Varšavi te kako se suočavaju s moralnim sukobima koji se pojavljuju iz uobičajenih životnih situacija i međuljudskih odnosa. Redatelj Krzystof Kieslowski primarno je namijenio seriju za poljsku televiziju, no njegovi su uradci postali popularni diljem svijeta.

3. Schindlerova lista (1993.)

Nije čudo da se ovaj poznati Spielbergov film nalazi u kategoriji ”vrijednosti”, budući da radnja prati njemačkog biznismena (Liam Neeson), koji želi iskoristiti židovsku radnu snagu u Poljskoj, no dotaknut zbog rastuće okrutnosti nacista, dovodi vlastiti život u opasnost kako bi spasio Židove koje zapošljava. Priča o holokaustu intenzivno i realistično je ispričana, iako ne zalazi previše u osobno preobraćenje glavnoga lika ili u života židovskih radnika.

Umjetnost

1. Građanin Kane (1941.)

Kada umre novinski tajkun (Orson Welles), jedan novinar (William Alland) intervjuira njegove bivše suradnike i njihove supruge kako bi otkrio više o njegovom životu i o značenju njegovih posljednjih riječi ”Rosebud”. Osim što je glavni glumac, Welles je također i producent i redatelj ovoga filma koji prati život jednog moćnika koji je dolazio iz potpunog siromaštva, no preminuo je bez jedine stvari koje je tražio – ljubav.

2. Male žene (1933.)

Iako postoje razne adaptacije ove ljubljene knjige Louise May Alcott, kao i jedna koje je izašla 2019., ovaj je popis nešto starijega datuma pa poručuje verziju iz 1933. Georgea Cukora, ujedno i treća adaptacija knjige. Film prati radosti i boli obitelji March, koju čine roditelji i četiri sestre u siromašnoj kućici u SAD-u za vrijeme građanskoga rata. Katherine Hepburn je u glavnoj ulozi Jo, dok su uz nju glumile i Joan Bennett kao Amy, Frances Dee kao Meg, Jean Parker kao Beth i Spring Byington kao njihova majka. Budući da postoje toliko verzija ovih ljubljenih sestara, zanimljivo je usporediti kako svaka verzija prenosi priču o povezanosti jedne obitelji kroz sretna i teška vremena u svakodnevici.

3. Moderna vremena (1936.)

Malo tko nije čuo za Charlieja Chaplina, a u ovom se nijemom filmu analizira odnos čovjeka i strojeva za vrijeme Velike Depresije s klasičnim Chaplinovim ekspresijama i humorom koji će dan danas zabaviti publiku.

Ako vas zanimaju kvalitetni filmovi zanimljivih tematika, Zagrebačka nadbiskupija redovito organizira mjesečne filmske tribine kršćanske tematike u dvorani Vijenac na Kaptolu. Svaki godišnji ciklus ima svoju temu koja se istražuje kroz razne filmove, a glavna tema ovoga ciklusa je ”Isus u filmu”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja