Budi dio naše mreže

Pogledajte koje su omiljene knjige pape Franje! Jeste li ih vi pročitali?

/ ps

Posljednjih nekoliko tjedana, mogli ste čuti kako papa Franjo često citira knjigu Alessandra Manzonija “Zaručnici”, koja je nedvojbeno jedna od njegovih omiljenih knjiga. Na početku svoga pontifikata je čak priznao da ju je pročitao barem tri puta te da zna početak napamet, prenosi Rome Reports. 

Čak je citirao jedan ulomak na Veliku subotu 2020: “Ako se na svom putovanju osjećate slabo i ranjivo, ili padnete, ne bojte se. Bog pruža ruku i govori vam: “Hrabro!” Moglo bi se reći, kao i don Abbondio: ‘Hrabrost nije nešto što možete pružiti sebi'”.

“Zaručnici nije jedini klasik koji papa Franjo voli. Također je vrlo dobro upoznat s “Božanstvenom komedijom” Dante Alighireija, jedan od temeljnih knjiga talijanske literature.

Također je priznao kako je ljubitelj Tolstoja i Dostojevskog.

Papin je književni ukus raznovrstan. Vrlo su mu draga djela njemačkog pjesnika Friedricha Hölderlina i engleskog isusovca Gerarda Manleyja Hopkinsa. Također je priznao kako je ljubitelj Tolstoja i Dostojevskog. Na posjetu u Abu Dhabi čak je citirao “Braću Karamazov” te je pohvalio ljudskost likova u intervjuu s Austenom Ivereighom.

Kao mladi profesor, papa Franjo je pozvao autora Jorge Luisa Borgesa da pouči učenike o pisanju. U tim je godinama života preporučao svojim učenicima da pročitaju “Kasno sam te uzljubio” (Late Have I Loved Thee), od autorice Ethel Mannin.

Također je preporučio novinarima apokaliptičnu knjigu “Gospodar svijeta”, engleskog autora Roberta Hugha Bensona.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja