Budi dio naše mreže

Palme su možda najčešće korišteni simbol mučeništva u umjetnosti. U bizantskim mozaicima često se nalaze prikazi mučenika koji u rukama drže grančicu palme, dok je simbol palminog lišća često bio ugraviran na grobnici prvih kršćanskih mučenika.

/ vž

Od svetog Sebastiana, kojeg su strijeljali strijelama, do svetog Lovre, koji je živ spaljen, mučenici se pamte po teškoj smrti koju su podnijeli. Mučeništvo nije samo čin nasilja, nego konačna pobjeda dobra protiv zla. Mučenici se odlučuju dati život za Boga. Iz tog se razloga umjetnici često odlučuju za pozitivne simbole mučeništva u umjetnosti kao što su palmino lišće ili lovorov vijenac. U srednjovjekovnoj umjetnosti bilo je uobičajeno da slikari prikazuju mučeničku smrt prikazujući krilatog lika s lovorovim vijencem koji simbolizira pobjedu, prenosi Aleteia.

Palme su možda najčešće korišteni simbol mučeništva u umjetnosti. Nekada se mislilo da će palmine biljke stvarajući plodove umrijeti, što je snažan simbol žrtve. Nadalje, palme se smatraju „drvetom života“ jer uspijevaju u teškim uvjetima. To je drvo koje se spominje u Evanđelju u opisu Kristova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem i drvo koje daje ime Cvjetnici u nedjelju prije Uskrsa (engl. “Palm Sunday”).

Ovu snažnu simboliku umjetnici su usvojili koristeći razne medije. U bizantskim mozaicima često se nalaze prikazi mučenika koji u rukama drže grančicu palme, dok je simbol palminog lišća često bio ugraviran na grobnici prvih kršćanskih mučenika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja