Budi dio naše mreže

Riječ je o prvoj kamenoj minijaturi vatikanske bazilike u svijetu, jedinstvenom umjetničkom djelu napravljenom iz tisuća komadića bračkog kamena prema originalnim nacrtima iz Vatikana.

/ ts

U dvoru župne crkve u Pučišćima na Braču danas je javnosti svečano predstavljena minijatura bazilike sv. Petra samoukog kipara Josipa Radića. Riječ je o prvoj kamenoj minijaturi vatikanske bazilike u svijetu, jedinstvenom umjetničkom djelu napravljenom iz tisuća komadića bračkog kamena prema originalnim nacrtima iz Vatikana. Predstavljanju su, uz brojne goste i podupiratelje ovog projekta, nazočili nadbiskup mons. Nikola Eterović, apostolski nuncij u Njemačkoj koji je pomogao u osiguravanju skica bazilike izravno od Vatikanskog arhiva i muzeja, don Pavao Gospodnetić, župnik u Pučišćima, podupiratelj ovog projekta te više svećenika Hvarske biskupije. Program je vodila Doris Vučković, a svečani događaj pjesmom je pratila klapa Volat.

Josip Radić samouki je klesar i umirovljeni časnik Hrvatske vojske, a iza sebe ima više desetaka replika crkava, katedrala, crkvica, zvonika, svjetionika, kamenih kuća te izložbi tih djela diljem Hrvatske. Njegovo posljednje djelo, replika vatikanske bazilike sv. Petra od bračkog kamena rađena po originalnim nacrtima u omjeru 1:200, kruna je njegovog dvadesetogodišnjeg rada.

S ovim nadahnjujućim umjetnikom razgovarali smo nedavno za HKM pri završetku radova na bazilici kada nam je posvjedočio o ljubavi prema kamenu, tisućama uloženih sati rada, težini ovog pothvata, zanimljivom životnom putu, bijegu od kamena te povratku korijenima. Između ostaloga je istaknuo kako nije niti sanjao da će se baviti kamenom: „Kao đak u osnovnoj školi kad sam vidio koliko mi se otac muči kao klesar, kakav je to zanat i koji je to veliki trud ja sam samo želio pobjeći od kamena. To sam i napravio, otišao sam i završio srednju mornaričku vojnu školu i mornaričku vojnu akademiju, odmah sam se uključio u Domovinski rat i bio najmlađi zapovjednik ratnoga broda `91. godine. Moj život je išao u sasvim drugom pravcu, ali sam šest godina poslije doživio tešku bolest. Umjesto da sam pošao na tečaj u SAD, jer sam već bio potpisao ugovor s tadašnjim ministrom obrane Gojkom Šuškom, završio sam u bolnici i onda se sve okrenulo. Došao sam na nekih 50 kilograma, skroz sam propao i bio teško bolestan, pa su me umirovili. Tada sam imao 33 godine, a znate kako je mladom čovjeku kad nema nikakve zanimacije. Kad sam vidio kako jedan moj rođak radi neke kućice, zamolio sam ga da mi da malo materijala da se probam s tim igrati i ta igra je evo dovela do bazilike sv. Petra… Ono što ja radim, to ne može onaj tko ne voli kamen. Mene su kamenu vratili bolest i dragi Bog, jer, kaže se, ništa u životu nije slučajno, tako ni to.”

Koliko se mnogima činio nemoguć ovaj pothvat Radić svjedoči riječima: „U Vatikanu su me uvjeravali da je to nemoguće, treba provjeriti jesam li zdrave pameti, jer da je to bilo moguće onda bi to netko već napravio. Jedan vojni inženjer prije 300 godina u Vatikanu je ponudio izgradnju dvaju zvonika na pročelju vatikanske bazilike ondašnjem papi. Međutim, tada se nije krenulo u izgradnju jer je to mekan teren i bojali su se urušavanja. Zanimljivo je da je taj čovjek iz mog mjesta, Nikola Puljizić. Nadbiskup Eterović mi je rekao: “Ti se javljaš 300 godina nakon njega iz tog istog mjesta i gradiš baziliku sv. Petra u minijaturi od kamena.”

Nakon što je javnosti predstavljena, ova jedinstvena kamena minijatura bazilike sv. Petra u Vatikanu bit će izložena u crkvici „Blažene Djevice Marije na Botku“, najstarijoj crkvi u Pučišćima, sve do svetkovine Svih svetih, a od studenog bi je mogli ugostiti i neki drugi gradovi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Bez sumnje, autoru će biti teško odvojiti se od svog remekdjela, jer u njega je utkao tisuće i tisuće sati nadahnuća, no kako sam kaže: „Sve je to je za moj Brač, za naša Pučišća i za cijelu našu hrvatsku domovinu.“

Nakon što obiđe Hrvatsku i neke od europskih zemalja, bazilika sv. Petra od bračkog kamena svoj put će završiti u Vatikanskim muzejima gdje će biti trajno izložena pogledima brojnih posjetitelja.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja